Cel mai important factor de risc pentru apariţia cancerului de col uterin este infecţia cu HPV. Pe lângă acesta, există o serie de alţi factori, cum ar fi dieta, fumatul sau anticoncepţionalele care pot fi controlaţi pentru a preveni apariţia cancerului.
De obicei asimptomatic, cancerul de col este greu de depistat în stadiu incipient când se soluţionează cu o rată de supravieţuire de aproape 100%. Rata de supravieţuire este însă de peste 90% şi dacă stadiul de cancer este unul mai avansat, răspândit în ganglionii limfatici, dar neextins în alte locuri.
„Diagnosticul precoce este cel mai important atu al unei persoane care suferă de cancer. Acesta se poate face prin teste regulate Papanicolau şi o atenţie mare la semne şi simptome”, spune conf. Dr. Fatih Güçer, specialist în oncologie la Anadolu Medical Center.
Specialiştii semnalează factorii care cresc riscul de a dezvolta cancer de col uterin:
Infecţia cu Papiloma virus uman (HPV)
Factorul de risc cel mai important pentru cancerul de col uterin este infecţia cu HPV. Aceasta se transmite pe cale sexuală şi nu are simptome specifice, de aceea este descoperită de obicei tardiv. Studii recente au arătat că utilizarea prezervativului nu este foarte eficientă în prevenirea transmiterii HPV. Motivul este că prezervativul nu acoperă toate zonele genitale în care este localizat virusul.
Fumatul
Femeile fumătoare au un risc de două ori mai mare de a se îmbolnăvi, fumul de ţigară având un efect cancerigen nu numai asupra plămânilor, dar şi asupra altor organe. Substanţele dăunătoare din fumul de ţigară sunt transportate prin sânge către organele genitale şi contribuie la apariţia cancerului. În secreţiile cervicale ale fumătoarelor au fost depistate multe substanţe dăunătoare care provin de la ţigări, care afectează grav celulele cervicale prin schimbarea ADN-ului.
Infecţia cu Chl