Magia e un domeniu fascinant, indiferent de vârsta pe care o avem. De la trucuri care par mai uşoare, legate de cărţile de joc, până la cele mai riscante, cum ar fi eliberarea dintr-o cămaşă de forţă, toate ne impresionează. Craioveanul Alexandru Ionuţ Marcu are 22 de ani şi, în opt ani, a ajuns să facă o mare parte dintre ele.
Iluzionism, mentalism, apariţie, dispariţie, cititul minţilor, telepatie, tele-, piro-, hidro- şi criokinezie (abilităţile de a mişca lucruri cu puterea gândului, de a controla focul, apa sau gheaţa) sunt cuvinte aflate la ordinea zilei pentru Alex, zis şi Matrix. Aşa îi spun prietenii şi, uşor-uşor, acesta i-a devenit şi numele de scenă. E foarte atras de numere – nu de numerologie – şi, în timp ce povesteşte despre meseria lui mai puţin obişnuită, ne spune cum pachetul de cărţi înseamnă timpul. „Câte cărţi sunt în pachet? Câte săptămâni sunt în an? 52. Câte anotimpuri sunt într-un an şi câte feluri de cărţi? Patru. Cărţile sunt timpul“.
Între magie şi actorie
De opt ani, Alex s-a implicat cu totul în acest domeniu. Atracţia a venit, însă, de când era foarte mic. „Am amintiri de la şase-şapte ani când mă uitam la televizor şi îl vedeam pe un tip, David Blane, care mergea pe stradă şi intra în contact cu oamenii simpli, surdomuţi, nevăzători, cerşetori, cu oamenii care nu aveau bani să plătească un bilet la cabaret sau la un teatru. Pe la cinci ani am văzut filmul «Merlin» şi e o scenă în care cineva aruncă cu un pahar cu apă în aer şi rămâne apa plutind. Tot încerc să recreez asta fără să încalc legile fizicii“, spune Alex râzând.
A absolvit studiile Departamentului de Arte Teatrale din cadrul Facultăţii de Litere şi, pe lângă lumea magică ce-i ocupă opt-zece ore pe zi, joacă şi pe scena Teatrului Naţional „Marin Sorescu“ din Craiova în regim de colaborare. Îl putem vedea în câteva spectacole, precum „Cal