Fuziunea dintre Alianta Nationala si Partidul Democrat a reiterat faptul ca peuneristii vor sa-si urmeze propriul drum. Fosti parteneri ai peneristilor (AN fiind rezultatul alipirii PUNR de PNR, sau invers), peuneristii, dupa ce au cazut catastrofal la testul alegerilor locale si generale din 2000, si-au manifestat dorinta de emancipare si de reformare a propriului partid. Dar daca, initial, PNR n-a vrut cu nici un chip sa dezmembreze Alianta Nationala, ulterior, cand apropierea dintre peneristi si democratii lui Traian Basescu a devenit irepresibila, Magureanu a revenit la sentimente mai bune si a permis fostilor camarazi sa iasa din hora. Nu toti ex-peuneristii au plecat insa din Alianta Nationala. Se vorbeste ca, in multe judete din Ardeal, PUNR a trecut in masa la PRM, iar uneori chiar la PD. La Iasi, fideli vechilor idealuri, care s-au uitat de mult, peuneristii locali, condusi de profesorul Constantin Neagu, asteapta reaparitia Partidului Unitatii Nationale Romane pe esichierul politic romanesc. Cum, unde, cand - sunt aspecte care scapa pe moment subordonatilor lui Gavra si Tabara.
"Bineinteles ca PUNR continua sa existe. Dupa ce conducerea Aliantei Nationale a acceptat ruperea parteneriatului dintre Partidul Unitatii Nationale Romane si Partidul National Roman, am inceput demersurile refacerii partidului pe vechile structuri teritoriale. Noua nu ne trebuie o fuziune cu Partidul Democrat. Asteptam sa intram in legalitate, dupa care ne vom hotari pe ce drum vom apuca", a spus Constantin Neagu.
Liderul PUNR, in masura in care acceptam ca aceasta formatiune mai exista si, in plus, are parte si de o conducere, a mai afirmat ca exista anumite semnale pozitive dinspre PDSR (sau PSD, daca vreti), care ar urmari patrunderea minusculelor structuri peuneriste in colosul condus de Adrian Nastase. Cu toate acestea, Neagu a precizat ca, pana la proba contr