•Productia se mentine in grafic
Recoltatul griului se afla in aceste zile in plina desfasurare, fiind acoperita pina in prezent 90% din suprafata totala cultivata, de 27.120 de hectare. Productia totala realizata de pe aceasta suprafata este de 63.216 tone, adica o productie de 2600 de kilograme la hectar, cu 500 de kilograme mai putin decit fusese estimat.
Daca in sectorul privat, productie medie se situeaza intre 2.440 si 2.690 de kilograme la hectar, in sectorul de stat situatia este ceva mai buna, in general depasindu-se 3.100 de kilograme la hectar.
In opinia directorului Directiei Generale pentru Agricultura si Industrie Alimentara, Gheorghe Aioanei, cifrele mai bune din sectorul de stat se explica prin suprafetele mai mari cultivate, care permit o mai buna desfasurare a lucrarilor. DGAIA Iasi este, de altfel, iniatiatorul unui proiect, trimis spre aprobare Ministerului Agriculturii si Alimentatiei, ce vizeaza indivizibilitatea proprietatii agricole, tocmai in scopul cresterii performantelor obtinute.
"In fostele tari din blocul comunist se obtine o productie incomparabila. Daca la noi se produc, in medie, 2.500-2.600 de kilograme la hectar, in Polonia sau Ungaria fermierii obtin 6.000-7.000 de kilograme, beneficiind, ce este de drept, de utilaje agricole de ultima ora", a declarat acesta, subliniind ca, totusi, nu se poate vorbi despre o criza a griului la ora actuala in Romania si in Iasi, in special.
Pina in prezent, principalii beneficiari (Comcereal, Cerealcom) au preluat doar o mica parte din productie, aproape 60.000 de tone raminind in continuare la producator, din care 8.750 de tone se vor folosi pentru saminta.
Mihai ANDREI
•Productia se mentine in grafic
Recoltatul griului se afla in aceste zile in plina desfasurare, fiind acoperita pina in prezent 90% din suprafata totala cultiv