Nu cu gândul la eşecul de la Bac, ci la cei care încep şi termină cu foarte bine universitatea, apoi o continuă indiferent de performanţele la care ajung în carieră, FP România a întrebat, diverşi profesionişti convingători: La ce bun studiile realmente superioare în politică sau media. Andreea Paul Vass, consiliera premierului României pe probleme economice, explică de ce este nevoie de profesionişti, cu studii înalte, în politică.
Interviu din secţiunea Master FP din ediţia nr. 24 a FP România, din 12 septembrie la toate standurile de presă.
De ce ați mers cu studiile departe? Pentru o carieră?
Andreea Paul Vass: Personal, genul acesta de „argumentare” nu m-a convins niciodată. Mie uneia mi-au plăcut matematicile și economia. Le-am învățat cu plăcere. Curioasă și combativă din fire, am vrut să văd de ce sunt în stare și mi-am continuat studiile, atât în țară cât și în străinătate, ori de câte ori a fost posibil. Am învățat deci pentru mine, fără să am o carieră în minte, dar ferm convinsă că trebuie să fii foarte bine pregătit în ceea ce faci dacă vrei să fii pe picioarele tale. Bunica mea avea o vorbă: în viață, dacă vrei să-ți fie bine, musai să fii atât de bun pe felia ta, încât și de te fură toți tot cel mai bun să rămâi. Altfel spus, e bine să te ferești de „reușitele” conjuncturale, pe termen foarte scurt, fragile. Construcțiile trainice, sănătoase cer multă muncă, multă seriozitate și multă pasiune. Banii, succesul sunt uneori o consecință, nu un scop în sine.
În ce reușite au contat cel mai mult studiile?
Nu aș fi ajuns unde sunt fără studii sau fără anii de cercetare. Mulți dintre prietenii mei buni îmi sunt foști colegi de facultate sau de „breaslă” (în sensul larg al termenului). Ba chiar mă întreb uneori dacă pe lângă noroc nu va fi contat curajul de a spune ce gândeşti liber, deschis fără teamă de represalii i