O femeie însărcinată ar trebui să-şi axeze dieta pe legume şi să evite fructele de mare, mezelurile, conservele şi dulciurile. Sursa: Hepta
O femeie însărcinată nu trebuie să mănânce pentru doi, aşa cum greşit spune tradiţia românească. Cel mai important este să se hrănească sănătos. Nu cantitatea alimentelor consumate contează, ci calitatea lor.
Dieta poate fi totuşi ceva mai calorică decât în general. Cele mai bune sunt legumele proaspete, iar contraindicate sunt mâncărurile exotice: sushi, fructe de mare.
Evitaţi brânza topită
La fel de nocive sunt şi conservele. Acestea nu sunt recomandate pentru că au aditivi şi pentru că nu există garanţia calităţii lor. E bine, totodată, să evitaţi grăsimile şi brânzeturile moi. „Brânza topită nu e bună pentru că nu are calciu”, exemplifică Gheorghe Mencinicopschi, specialist în alimentaţie. „Nu recomand nici margarina sau alte produse care conţin grăsimi artificiale pentru că nu fac bine fătului. Ba chiar influenţează în rău dezvoltarea creierului şi a sistemului cardio-vascular”, adaugă acesta.
Organismul depozitează unele vitamine, care, în cantităţi mari pot deveni toxice. De aceea, trebuie să vă feriţi în special de alimente care vă aduc un exces de vitamina A, pentru a evita malformaţiile. „Femeile gravide nu trebuie să ia suplimente de vitamina A pentru că sunt foarte concentrate şi bebeluşul va avea de suferit”, spune Mencinicopschi.
De asemenea, evitaţi peştele prăjit sau pane deoarece are grăsimi toxice, care pot produce malformaţii copilului. Îl puteţi înlocui cu peşte preparat la cuptor sau în pergament. Nici sushi sau fructele de mare nu sunt bune, fiindcă din cauza lor exist riscul să pierdeţi sarcina. Mezelurile, salamurile sau cârnaţii nu sunt recomandate pentru că au foarte multă sare, mulţi aditivi alimentari, care contribuie la re