Luni, 30 septembrie 2013, Viceprim-ministrul Liviu Dragnea, ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice, s-a întâlnit, la sediul MDRAP, cu Koos Richelle, director general al Directiei Generale (DG) pentru Ocuparea Fortei de Munca, Afaceri Sociale si Incluziune din cadrul Comisiei Europene.
Integrarea populatiei defavorizate, incluzând comunitatile de etnie roma, a constituit un punct important pe agenda discutiilor. MDRAP participa la implementarea Strategiei Nationale de incluziune a romilor 2012-2020 si finanteaza proiecte sociale si educationale (prin POR) si programe de lucrari publice de infrastructura (de la bugetul national) care urmaresc acest obiectiv.
“Vom multiplica proiectul de educatie alternativa de la Scoala nr.136 din cartierul Ferentari în alte 7 orase. Tot în Ferentari vom dezvolta, începând din 2014, un proiect de regenerare urbana integrata si de salubrizare. În satul Hadareni am prevazut construirea unor locuinte pentru romi, a unui centru medical si a unui obiectiv economic. În parteneriat cu PNUD, am alocat 11 milioane de euro pentru realizarea a 9 proiecte-pilot adresate comunitatilor defavorizate, inclusiv romi, în Cluj-Napoca, Galati si Braila”, a precizat viceprim-ministrul Dragnea.
Dupa Koos Richelle, o solutie pentru gestionarea proiectelor de integrare sociala ar putea fi finantarea parteneriatelor între autoritatile locale - care ar putea concepe aceste proiecte, în functie de nevoile locale – si ONG-uri, care si-ar putea asuma componenta de advocacy si implementarea:
“Integrarea rromilor este o problema pan-europeana. Adevarat, romii nu sunt doar români, de aceea tarile unde sunt cei mai raspânditi – România, împreuna cu Bulgaria, Ungaria, Slovacia si Polonia – trebuie sa lucreze împreuna ca sa gaseasca solutii. Legile europene sunt aceleasi pentru toata lumea. Nu putem admite t