» Bauturile traditionale din Transilvania sunt deja celebre in intreaga tara. "Brandul" cel mai cunoscut este palinca de prune. In Transilvania exista si vinuri albe extrem de apreciate, cum ar fi cel de Jidvei ori cel de Ciumbrud.
Pentru fabricarea palincii de prune, cea mai apreciata materie prima este reprezentata de asa-numitele prune "bistrite" sau bistritene. Este vorba de fructe negre, mari, carnoase si zemoase. Ele sunt folosite si pentru prepararea celebrei dulceti de prune cunoscute sub denumirea regionala de magiun. Palinca de prune bistritene are o tarie deosebita, pentru ca tuica este fiarta intotdeauna de doua ori. Palinca de prune este cunoscuta in Maramures si sub denumirea regionala de horinca, pentru ca, spun batranii, dupa ce bei cateva pahare iti vine sa horesti, adica sa canti.
Cidrul din Apuseni
In Muntii Apuseni din centrul Transilvaniei este pastrata vie traditia prepararii asa-numitului otet de mere. Este vorba de cidru, asemanator celui care se prepara in Bretagne ori in Asturia. Istoricii cred ca reteta fabricarii cidrului a fost adusa in Transilvania de celti inca inainte de vremea regatului lui Burebista. Motii aduna toamna merele, le taie in patru, le pun in butoaie din lemn de stejar ori de fag, le acopera cu apa si le lasa sa fermenteze de toamna pana in preajma Craciunului. Apoi, cidrul este gata. Exista si moti care au imbunatatit reteta si adauga amestecului fermentat si putina miere de albine.
Acest cidru este mai dulce si are o tarie alcoolica mai mare, asemanatoare cu cea a vinului. Cidrul preparat in casa nu are nici un fel de conservanti si este un produs pe deplin ecologic. Deocamdata nu exista cidru din Apuseni in comert, dar turistii pot cumpara aceasta bautura de la localnici.
Oamenii nu pot vinde cidru deoarece metodele de preparare traditionale nu respecta standardele de igiena