•Asistentele medicale care se intorc din concediul de maternitate nu beneficiaza de majorarile salariale rezultate in urma evaluarilor
Reprezentantii Sanitas, sindicatul personalului sanitar mediu, incearca sa rezolve problema salarizarii femeilor care au avut concediu de maternitate si pentru cresterea copilului. In prezent, daca o asistenta medicala vine din concediul de maternitate, ea nu beneficiaza de prevederile Ordonantei 24/2000, referitoare la modificari ale salarizarii. Desi pare de neconceput, salariul unei astfel de asistente ajunge la jumatate din suma primita de o colega care a fost in activitate in aceasta perioada. Acest lucru este posibil deoarece, conform Legii 49/1992 si a articolului 21 din Hotararea 880, "pe timpul cat un angajat beneficiaza de indemnizatie pentru cresterea copilului (n.r. - platita de Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale), renegocierea drepturilor salariale nu este posibila".
Ca urmare, o asistenta care nu a lucrat in cursul anului trecut pentru ca a nascut, nu beneficiaza de marirea, in doua transe, a salariului cu pana la 100%, in functie de rezultatele evaluarii. "Conform legii, evaluarea se face dupa 12 luni de activitate neintrerupta, deci femeile aflate in concediu pentru cresterea copilului nu pot beneficia de prevederile Ordonantei 24. Nu este corect. Recent a aparut Ordonanta 147/2001, unde se precizeaza ca aceste salariate xpot fi evaluate in vederea stabilirii salariului de baza la 15 zile de la reinceperea activitatiix. Legea spune ca xpota nu ca se face reevaluarea, lasand la latitudinea angajatorului daca tinerele mame vor lua salarii ca si colegele lor. Acest aspect a fost discutat deja in doua Comisii de Dialog Social si vom continua demersurile pentru repararea nedreptatii legislative", a precizat Viorel Tanase, liderul judetean Sanitas.
Se va incerca rezolvarea problemei p