Preşedintele cipriot, Nicos Anastasiades, i-a avertizat duminică seară, la Bruxelles, finanţatorii internaţionali, că măsurile solicitate în schimbul unui plan de salvare a insulei l-ar putea forţa să demisioneze, a anunţat presa locală din Cipru, potrivit AFP.
"Vreţi să mă forţaţi să demisionez?", i-a întrebat Anastasiades pe responsabilii troicii (UE, FMI, BCE) în cursul negocierilor de ultim moment pentru a evita falimentul ţării şi ieşirea din zona euro.
"Spuneţi-mi dacă asta vreţi", a adăugat el, conform presei cipriote care citează surse din cadrul palatului prezidenţial de la Nicosia, unde liderii partidelor politice sunt constant informaţi cu privire la mersul negocierilor.
"Vă fac o propunere şi nu o acceptaţi. Vă fac alta şi se întâmplă la fel. Ce vreţi să fac?", i-a întrebat el pe interlocutorii săi.
Preşedintele cipriot, un conservator care, în urmă cu mai puţin de o lună, i-a succedat comunistului Demetris Christofias, denunţă în special exigenţele UE şi FMI legate de viitorul Bank of Cyprus, cea mai importantă din ţară.
Anastasiades a discutat la telefon, în jurul orelor 19.00 GMT, cu preşedintele parlamentului de la Nicosia, Yiannakis Omirou, şeful partidului EDEK (social-democrat).
Marţi, legislativul cipriot a respins un prim acord referitor la un plan de salvare în valoare de 10 miliarde de euro, deoarece finanţatorii internaţionali solicitau în schimb un impozit neobişnuit asupra depozitelor bancare menit să aducă încasări de 5,8 miliarde de euro.
Partidul DISY condus de preşedintele ţării, dispune de 20 de locuri din totalul de 56 ale parlamentului şi Anastasiades va avea nevoie de sprijinul sau cel puţin de abţinerea celorlalte mari formaţiuni - AKEL (comunişti, 19 locuri), DIKO (centru-dreapta, nouă locuri) şi EDEK (cinci locuri) - pentru adoptarea legilor privind un ev