Mesajul a fost trimis. Multumesc!

Cum au făcut SUA din Iran o putere nucleară

Publicat in Evenimentul Zilei, vineri 12 februarie 2010 ·

INTERNAŢIONAL. Înainte de Revoluţia Islamică, Teheranul era principalul aliat din Orientul Mijlociu al Washingtonului, care îi susţinea programul nuclear. Sursa: AP

La 31 de ani după Revoluţia Islamică, Teheranul aruncă în jocul negocierilor cu marile puteri cartea uraniului îmbogăţit la 20%, e drept, sub privirile inspectorilor AIEA, iar preşedintele Mahmoud Ahmadinejad a anunţat ieri că procentul ar putea ajunge chiar la 80%.

Până acum, unul dintre argumentele constant invocate de Iran ca să convingă că programul său nuclear are exclusiv scopuri civile era că uraniul a fost slab îmbogăţit. Asta în condiţiile în care pentru fabricarea unui focos nuclear este nevoie de uraniu puternic îmbogăţit.

Ironiile istoriei

Planurile americane nucleare în privinţa Iranului, cândva principalul aliat al SUA în Orientul Mijlociu, au fost date peste cap de Revoluţia Islamică din 1979. Asta după ce, în 1957, SUA şi Iranul semnaseră un acord de cooperare nucleară civilă, parte a programului american „Atomi pentru Pace” şi după ce, în 1967, SUA trimiseseră în Iran transporturi de uraniu şi plutoniu pentru un reactor de cercetare.

În anii ’70 au fost puse la punct planuri de construire pe teritoriul iranian a 20 de centrale nucleare cu ajutor american, iar Teheranul a semnat acorduri cu mai mulţi contractori europeni, între care firma germană Kraftwerk Union (parte a Siemens AG) şi a început lucrările la centrala din Bushehr, cea la care lucrează acum contractori ruşi.

Cu patru ani înainte de Revoluţia Islamică, Institutul de Tehnologie Massachusetts a semnat un contract cu Agenţia Iraniană pentru Energie Atomică în vederea specializării inginerilor iranieni în domeniul nuclear.

Prietenia cu Israelul

Transformarea Iranului în putere nucleară echivala pentru Washington, în anii ’50, c

Articolul in Evenimentul Zilei >>

Citeste si top 10 stiri de azi

Modificări în acordarea concediilor medicale pentru COVID-19

Adevarul acum 2 ore
Concediile medicale pentru COVID-19 vor putea fi acordate şi de medicii de familie, dar numai pentru perioada dintre momentul confirmării infecţiei cu virusul şi momentul internării în spital, în cazul în care internarea în spital întârzie câteva zi

Ciolacu: „Azi minciuna stă la Cotroceni şi a devenit preşedinte”

Adevarul acum o ora
Liderul PSD l-a întrebat pe şeful statului când a minţit, atunci când spunea că nu va ezita să introducă starea de urgenţă, dacă va creşte numărul de infectări cu noul coronavirus sau acum când neagă această realitate chiar înaintea alegerilor.

Cântăreaţa franceză Juliette Gréco, supranumită „Muza din Saint-Germain des Prés“, a murit

Adevarul acum 53 minute
Cântăreaţa franceză Juliette Gréco, supranumită "Muza din Saint-Germain des Prés", a murit la vârsta de 93 de ani, anunţă Le Figaro.

Klaus Iohannis, despre cazul profesorului de la Oradea care a îndemnat copiii să nu poarte măști: „Este jalnic”

Libertatea acum o ora
Președintele Klaus Iohannis a catalogat drept jalnic gestul făcut de un profesor de sport de la Liceul Sportiv din Oradea, care s-a filmat în clasă purtând o mască de carnaval și i-a îndemnat indirect pe copii să nu respecte regulile anti COVID-19.

Preotul militar al Garnizoanei Timișoara a murit la doar 37 de ani

Press Alert acum 2 ore
Părintele Radu Bogdan a murit la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara, unde a fost internat din cauza complicațiilor provocate de COVID-19, în urma unui stop cardiorespirator. „Preotul suferea de obezitate grad I, fără alte comorbidități”, a spus d

Marcel Ciolacu: Iohannis a schimbat definitiv haina de preşedinte al României cu uniforma electorală de agent-şef al PNL

Romania TV acum o ora
Marcel Ciolacu spune că Iohannis a schimbat definitiv "haina de preşedinte al României" cu "uniforma electorală de agent-şef al PNL" şi nu îl interesează nivelul de trai al românilor, ci mai degrabă "sărăcirea populaţiei".

Ce spune Klaus Iohannis despre un posibil nou „lockdown”

Romania Libera acum o ora
Preşedintele Klaus Iohannis este încrezător și spune că personal nu vede motive pentru un nou „lockdown”, în care cetăţenii să fie obligaţi să stea la domiciliu din cauza epidemiei de coronavirus.

Klaus Iohannis, înainte de alegerile locale: ”Iresponsabilitatea PSD riscă să arunce România într-o criză prelungită și să facă generații întregi să plătească costurile. Mergeți la vot!”

Gandul acum 3 ore
Klaus Iohannis a făcut declarații înainte de alegerile locale de duminică, 27 septembrie 2020, precizând că deși ne aflăm în pandemie, ”democrația a avut de câștigat”. În ciuda multor proiecte electorale bune, Iohannis spune că încă mai ”există poli

Mii de oameni protestează la Minsk, după ce Aleksandr Lukaşenko a depus în secret jurământul de învestitură

Mediafax acum 48 minute
Noi proteste în Belarus după ce Aleksandr Lukaşenko a depus în secret jurământul de învestitură Mii de persoane s-au adunat în centrul capitalei pentru a cere demisia preşedintelui Forţele de ordine au intervenit pentru dispersarea manifestanţilor

Se suspendă cursurile în şcolile din Galaţi unde sunt organizate secţii de votare

Adevarul acum 4 ore
Decizia a fost luată în baza unui ordin al Ministerului Educaţiei şi Cercetării şi vizează intervalul 25-29 septembrie. Activităţile didactice vor fi desfăşurate în şcoli în sistem online.

Vremea

București
acum

23°
mie.

14°/26°
joi

18°/29°
vin.

19°/30°
sâm.

20°/32°
Iasi
acum

18°
mie.

10°/26°
joi

14°/28°
vin.

15°/30°
sâm.

17°/28°
Constanta
acum

19°
mie.

16°/22°
joi

18°/25°
vin.

19°/24°
sâm.

21°/25°
Cluj-Napoca
acum

19°
mie.

12°/25°
joi

14°/25°
vin.

15°/25°
sâm.

12°/24°
Timisoara
acum

18°
mie.

16°/28°
joi

16°/27°
vin.

18°/29°
sâm.

14°/20°

Editoriale