Sincopa
Este caracterizata prin pierderea brusca a cunostintei, cu oprirea inimii si a respiratiei. Bolnavul este palid, cu extremitati reci, nu respira, nu i se pot percep bataile inimii. Sincopa apare, insa, foarte rar la oameni sanatosi, datorandu-se aproape intotdeauna unor traumatisme in zone reflexogene (plex abdominal, barbie, gat, testicule), unor boli cardiovasculare sau hemoragii etc. In sincope, diferit de lesin, pulsul devine aritmic, deosebit de slab sau chiar absent.
Primul ajutor: este acelasi ca pentru lesin. Daca apare stopul cardiorespirator se va face respiratie artificiala gura la gura sau gura la nas si masaj cardiac extern. Se transporta apoi victima de urgenta la spital, sub supraveghere permanenta.
Insolatia
Este accidentul provocat de contactul prelungit al razelor puternice de soare cu suprafata capului si cefei neprotejate. Temperatura crescuta se transmite creierului si meningelui, bolnavul prezentand ameteli, dureri mari de cap si in dreptul inimii, urechile infundate, ceafa rigida, tulburari ale ritmului pulsului precum si nevoia imperioasa de a urina.
Primul ajutor consta in culcarea victimei la umbra, cu capul mai sus decat trunchiul, avand grija sa-i degajam gatul (slabind nodul la cravata, descheind nasturii de la camasa si rochie) si mijlocul (desfacand cureaua, nasturii). Se aplica apa rece sau gheata pe fruntea si capul bolnavului. I se da sa bea ceaiuri indulcite, cafea concentrata. Alcoolul si bauturile reci consumate sub dogoarea razelor solare favorizeaza aparitia insolatiei.
Sincopa
Este caracterizata prin pierderea brusca a cunostintei, cu oprirea inimii si a respiratiei. Bolnavul este palid, cu extremitati reci, nu respira, nu i se pot percep bataile inimii. Sincopa apare, insa, foarte rar la oameni sanatosi, datorandu-se aproape intotdeauna unor traumatisme in zone ref