•interviu cu artistul plastic Gheorghe Adoc
Gheorghe Adoc este plasticianul care a realizat, alaturi de sotia sa, Gabriela Manole Adoc, statuia Independentei din Iasi, monument devenit simbol al orasului. Zilele acestea, domnia sa s-a aflat la Iasi, cu prilejul inaugurarii primei tabere de arte plastice pe care o gazduieste urbea, ocazie cu care a primit si Diploma de onoare a orasului si Medalia de argint. Ajuns la varsta intelepciunii, cu un trecut plin de realizari, dar si de deceptii, Gheorghe Adoc isi aminteste cu placere de vremurile cand lucra la Iasi.
- Maestre Gheorghe Adoc, ati executat, impreuna cu sotia, statuia Independentei din Iasi, devenita, intre timp, unul dintre simbolurile importante ale orasului. Ce amintiri aveti din acea perioada? Cum a fost cand ati executat aceasta lucrare?
- Statuia Independentei sau a Libertatii, cum i se mai spune, a fost propusa spre executie in 1975, pentru a cinsti centenarul obtinerii independentei, in 1877. Regimul politic al acelor vremuri a avut in vedere acest moment istoric si a organizat concursuri in mai multe orase, pentru a ridica aceste monumente. Concursurile erau destul de dure, pentru ca treceau prin mai multe filtre si comisii, importante fiind atat aspectele artistice, dar si cele ale mesajului politic. Am reusit, impreuna cu sotia, Gabriela, sa obtinem executia acestui monument, dupa ce am fost notati de o comisie nationala foarte exigenta, iar, intial, se prevazuse un personaj simbolic, de natura feminina, care sa intruchipeze independenta. Mai tarziu, din motive politice, sau cine stie de ce (era foarte greu de stiut, la aceea vreme), s-a decis ilustrarea monumentului si cu o suita de basoreliefuri reprezentative, pentru momentul independentei. Atunci a trebuit sa ne divizam eforturile. Gabriela Manole Adoc, ieseanca la origine, s-a ocupat de statuia ca atare, dup