Mesajul a fost trimis. Multumesc!

FOTO O asociaţie studenţească din Cluj, cu origini vieneze, a împlinit 10 ani

Publicat in Adevarul, luni 8 aprilie 2013 ·

În weekendul care a trecut, o asociaţie studenţească din Cluj, pe numele său Audacia Napocensis, a împlinit 10 ani. Membrii acesteia au participat la o expoziţie de fotografii cu monumente româneşti la Viena, care a avut loc la clădirea Casino din Parcul Central, şi la o mică petrecere.

„Îndrăzneşte să ştii!“, acesta este motto-ul asociaţiei studenţeşti Audacia Napocensis, în cadrul căreia numeroşi tineri s-au format, timp de 10 ani, la şcoli din Cluj şi Viena. Asociaţia a sărbătorit, weekendul care tocmai a trecut, aniversarea a 10 ani de existenţă.

Cum a apărut?

Unul dintre membrii acestei asociaţii, ghidul clujean Traian Almăşan, spune că ideea înfiinţării Audaciei Napocensis a pornit de la Viena, mai precis de la un membru al unei astfel de asociaţii, Borussia Wien, care având afaceri în România a hotărât fondarea unei asociaţii asemănătoare la Cluj.

Pe 15 martie 2003 a avut loc un colocviu care este „certificatul de naştere“ al asociaţiei Audacia Napocensis. Aceasta are membrii români, austrieci, germani, maghiari.

Astfel a început colaborarea cu liceul cu predare în limba germană din Cluj - Colegiul Naţional „George Coşbuc” şi vizitele reciproce.

În cei 10 ani, asociaţia clujeană a înfiinţat o asociaţie - fiică la Oradea - Aquila Varadiensis – şi o mare parte a membrilor români ai asociaţiei au avut ocazia de a studia în Vestul Europei, mulţi dintre ei chiar în Viena, fiind susţinuţi de către membrii austrieci sau germani ai Audaciei.

Principii

Asociaţiile studenţeşti de astăzi si-au păstrat o anumită parte a principiilor şi tradiţiilor de odinioară, adaptându-se însă spiritului erei în care trăim. Principiile pe care s-au bazat şi se bazează sunt aceleaşi: Patria, Religio, Scientia şi Amicitia, fără a exista o ordine prioritară a lor. Foto O asociaţie studenţească din Cluj, cu origini vieneze, a împlinit 10 ani

Articolul in Adevarul >>

Citeste si top 10 stiri de azi

Creşterea e, de fapt, o scădere: de ce România a înregistrat, joi, un număr mare de cazuri de infectare cu COVID-19

Adevarul acum o ora
Îngrijorarea stârnită de numărul mai mare de cazuri noi de infectare cu coronavirus raportate joi de Grupul de Comunicare Strategică este eronată. Raportat la numărul de teste făcute, cifra arată, de fapt, o scădere procentuală a infectărilor.

Vela anunta achizitii de 3,2 miliarde de lei pentru interventia in situatii de urgenta

Ziare.com acum 36 minute
Ministrul de Interne, Marcel Vela, a afirmat ca Guvernul a adoptat o hotarare privind nota de fundamentare a proiectului Viziune 2020, care prevede investitii de 3,2 miliarde de lei pentru achizitia de autospeciale si echipamente pentru interventii

Cîțu: Programul de susținere a companiilor mari, operațional în cel mult 4 săptămâni

Jurnalul acum 39 minute
Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, a anunțat, joi, la finalul ședinței de Guvern, că programul de susținere a companiilor mari, care are un plafon de opt miliarde de lei, va fi operațional în cel mult 4 săptămâni. Potrivit Ministrului Finanțelor, Gu

Turcan: Universitatea din Bucureşti şi Academia de Studii Economice vor primi peste 578 milioane de lei pentru a-şi renova clădirile

Adevarul acum 7 minute
Vicepremierul Raluca Turcan a anunţat că Universitatea din Bucureşti şi Academia de Studii Economice vor primi peste 578 milioane de lei pentru a-şi renova clădirile. Cele două proiecte vor fi derulate de Compania Naţională de Investiţii.

O treime din persoanele contaminate cu coronavirus în Spania sunt asimptomatice, potrivit unui studiu

Adevarul acum 40 minute
O treime din persoanele infectate cu noul coronavirus în Spania sunt asimptomatice, potrivit unui nou studiu de seroprevalenţă condus de Guvern, care confirmă că 5,2% din populaţie a fost contaminată, scrie AFP.

Ajutoare de peste 500.000 de lei pentru aproape 200 de familii şi persoane cu probleme sociale grave

Romania TV acum o ora
Guvernul acordă ajutoare de urgenţă în valoare de peste 500.000 de lei pentru aproape 200 de familii şi persoane singure aflate în situaţii dificile în urma unor incendii, inundaţii sau cu probleme de sănătate grave.

Guvernul a stabilit că persoanele care merg la plajă în zona fără şezlonguri, la malul mării, trebuie să respecte aceleaşi reguli de distanţare

Adevarul acum 18 minute
Guvernul a adoptat modificări la actul normativ care reglemenează accesul pe plajă, stabilindu-se că persoanele care doresc să stea la plajă fără şezlonguri, la malul mării, trebuie să respecte aceleaşi reguli ca şi persoanele care fac plajă în zona

SONDAJ CURS Cum ar vota românii dacă săptămâna viitoare ar fi organizate alegeri locale. PSD se apropie de PNL

Romania TV acum 17 minute
Două sondaje de la CURS și AVANGARDE, prezentate de Antena3, arată care sunt opțiunile românilor în ceea ce privește votul la alegerile locale.

Ministrul Muncii, despre dublarea alocaţiilor copiilor: Vom respecta legea

Adevarul acum 2 ore
Dacă preşedintele Klaus Iohannis va promulga legea privind dublarea alocaţiilor copiilor, guvernul va respecta legea şi va mări alocaţiile, a declarat joi ministrul Muncii, Violeta Alexandru.

Restricții ridicate pentru vacanța la mare

Jurnalul acum o ora
Guvernul a decis, în ședința de joi seara, că se va putea face plajă nu doar pe șezlong, ci și pe cearșaf. De asemenea, șeful Cancelariei premierul a anunțat că ar putea fi eliminată obligația ca persoanele care se întorc în țară să intre în izolare

Vremea

București
acum

20°
joi

19°/20°
vin.

15°/29°
sâm.

17°/28°
dum.

16°/26°
Iasi
acum

18°
joi

17°/18°
vin.

14°/27°
sâm.

16°/28°
dum.

15°/27°
Constanta
acum

16°
joi

16°/16°
vin.

15°/24°
sâm.

17°/23°
dum.

16°/20°
Cluj-Napoca
acum

15°
joi

15°/15°
vin.

13°/24°
sâm.

16°/25°
dum.

14°/26°
Timisoara
acum

19°
joi

17°/19°
vin.

17°/24°
sâm.

15°/27°
dum.

16°/27°

Editoriale