Nutriţioniştii le recomandă femeilor însărcinate să mănânce multe fructe, legume şi fibre pentru a elimina uşor toxinele din organism. Sursa: Shutterstock
Cum iarna este perioada în care se concep cei mai mulţi copii, potenţialele mămici sau cele care deja trec prin această bucurie sunt sfătuite să fie atente la dietă, inclusiv în această perioadă.
Medicii arată care sunt alimentele cele mai recomandate şi le învaţă pe viitoarele mămici ce să facă pentru a se proteja de virusul gripei pandemice.
Carnea, ouăle, lactatele, fructele sunt obligatorii
Din dieta unei femei însărcinate nu trebuie să lipsească fructele, legumele, cerealele, carnea, ouăle şi lactatele. O ali mentaţie corectă în timpul sarcinii fereşte bebeluşii de obezitate, diabet sau boli cardiovasculare. „Dieta fiecărei gra vide este individualizată în funcţie de starea de sănătate şi de eventuale boli de care suferă”, explică Mihaela Gribovschi, medic specialist nutriţionist.
Cu cât o gravidă mănâncă mai multe fructe, legume şi fibre, cu atât elimină toxinele din organism mai uşor.
Esenţial pentru mamă şi pentru dezvoltarea optimă a bebeluşului este acidul folic. În mod natural, se găseşte în cereale, spanac, mazăre, fasole, avocado, broccoli, morcovi, ficat şi rinichi. „Acidul folic creşte producţia de lapte matern, oferă protecţie mamei împotriva cancerului pulmonar, de colon şi uterin”, explică medicul Mihaela Gribovschi. Mai ajută la dezvoltarea sis temului nervos al copilului şi previne anemia.
Cu ajutorul lui se vor dezvolta ulterior măduva spinării şi structurile cerebrale ale copilului, protejându-l de viitoare accidente vasculare cerebrale. Femeile care vor să aibă un copil trebuie să ia acid folic nu doar din alimente, ci şi sub formă de pastile.
Fără alcool, cofeină şi ţigări
G