După înscrierea la agenţiile de ocupare a forţei de muncă sau la alţi furnizori acreditaţi de servicii specializate pentru stimularea ocupării forţei de muncă, absolvenţii pot beneficia de informare şi consiliere profesională, mediere pentru identificarea unui loc de muncă, formare profesională gratuită prin programe care asigură iniţierea, calificarea, recalificarea, perfecţionarea, specializarea şi facilităţi financiare.
Facilităţi acordate absolvenţilor pentru stimularea încadrării în muncă:
Dacă un absolvent se angajează cu program normal de lucru, pentru o perioadă mai mare de 12 luni, în perioada în care este înregistrat la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă, acesta beneficiază de o primă de încadrare, reprezentând o sumă egală cu valoarea indicatorului social de referinţă învigoare la data încadrării.
Dacă un absolvent se angajează cu program normal de lucru, în perioada de acordare a indemnizaţiei de şomaj poate beneficia de o sumă egală cu indemnizaţia de şomaj la care ar fi avut dreptul, până la expirarea perioadei de acordare a acesteia, dacă nu s-ar fi angajat. Condiţia este menţinerea raporturile de muncă sau de serviciu pentru o perioadă de cel putin 12 luni de la data angajării.
Facilităţi acordate pentru stimularea mobilităţii
Dacă un absolvent se angajează în perioada în care beneficiază de indemnizaţia de şomaj, într-o localitate situată la o distanţă mai mare de 50 km, faţă de localitatea de domiciliu, poate beneficia de o primă de încadrare, egală cu de două ori valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data acordării.
Dacă se angajează într-o localitate şi urmare acestui fapt îşi schimbă domiciliul, poate beneficia de prima de instalare, reprezentând o sumă egală cu de şapte ori valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data instalării. @N_P