Profesorii sint obligati sa-si faca, la fiecare inceput de an scolar, o serie de analize medicale, pentru a dovedi ca sint apti pentru aceasta meserie. Conform legislatiei in vigoare, contravaloarea acestor analize - efectuate prin cabinetele de medicina muncii - nu este suportata de dascali, ci de angajator, care este Inspectoratul Scolar Judetean. Inspectorul scolar general sustine insa ca nu are fonduri pentru asa ceva, ci banii trebuie sa vina de la Casa de Asigurari de Sanatate. La rindul lor, reprezentantii CAS mentioneaza ca nu sint in relatii contractuale cu medicii de medicina muncii, astfel ca nu vor suporta contravaloarea acestor examinari medicale.
Conform legislatiei in vigoare, toti oamenii care au un loc de munca, deci si dascalii, sint obligati sa efectueze, cel putin anual, examene clinice si paraclinice specifice meseriei pe care o au. Prin ordinul comun nr.508/933/2002 al Ministerului Muncii si Ministerului Sanatatii a fost legiferata si obligatia tuturor cadrelor didactice de a efectua astfel de examene, inainte de inceputul fiecarui an scolar. Concret, pentru dascali sint obligatorii trei astfel de examene: examenul clinic general anual, efectuat de medicii de medicina muncii, examenul radiologic pulmonar si examenul psihologic. Daca medicii de medicina muncii considera ca sint necesare si alte examinari medicale (spre exemplu, o examinare psihiatrica), vor trimite pacientii respectivi la un medic specialist.
„Aceste examene se pot face la orice medic de medicina muncii, mai multe policlinici din Craiova avind astfel de cabinete. Nu este nevoie de nici o trimitere de la medicul de familie ori de carnet de sanatate sau adeverinta de la serviciu, ci doar de buletinul de identitate si de un dosar medical, ale carui formulare vor fi procurate de angajator de la Inspectia Muncii, si tot angajatorul va trebui sa le completeze anumit