Performanţele intelectuale ale celor mici sunt influenţate de orarul alimentar, susţin cercetătorii britanici. În schimb, băuturile răcoritoare carbogazoase şi ciocolata scad capacitatea cognitivă a copiilor. Copiii care renunţă la micul dejun în favoarea dulciurilor au un timp psihic de reacţie echivalent cu acela al unor pensionari, spun cercetătorii britanici, citaţi de BBC online, sugerând că performanţele lor şcolare sunt influenţate de alimentaţia în acest moment al zilei.
Experimentele de la Universitatea Reading, publicate de revista „Apettite”, au demonstrat că elevii cu vârste cuprinse între nouă şi 16 ani au avut rezultate mai bune la sarcinile care le-au solicitat intelectul dacă au consumat un mic dejun tradiţional.
Cerealele, ideale pentru micul dejun
Micul dejun format din cereale şi pâine prăjită conţine carbohidraţi complecşi (care se asimilează mai lent şi în mod constant în organism), în vreme ce gustările conţin, de regulă, carbohidraţi simpli, de tipul zaharurilor. În prima fază, acestea dau energie, care este eliberată şi consumată rapid. Energia dată de carbohidraţii complecşi se eliberează de-a lungul unei perioade mai lungi de timp.
Studiul a fost realizat de cercetătoarea Claire Pincock de la Universitatea Reading. „Funcţiile cognitive ale fiecăruia dintre noi se înscriu într-o curbă descendentă în cursul dimineţii. Am descoperit însă că rata declinului acestora la copiii care au luat un mic dejun bogat în carbohidraţi complecşi este de două ori mai mică decât la copiii care au consumat produse ce conţin doar carbohidraţi simpli”, explică Pincock.
La teste au participat 30 de copii, cu vârste între nouă şi 16 ani, cărora li s-au servit preparate diferite la micul dejun sau nu li s-a servit deloc mic dejun. În timpul dimineţii, ei au fost testaţi de patru ori pentru a li