Exista evenimente in viata unui copil care ii pot provoca stari de rau, de disconfort fizic sau psihic. Va prezentam cateva tipuri de comportament "bizar", care ar trebui sa va puna pe ganduri si sa va determine sa duceti copilul la un specialist.
Cand doarme rau...
•Daca sugarul nu doarme decat doua sau trei ore pe noapte si in restul timpului ramane pasiv, cu ochii deschisi, probabil ca este vorba de o "insomnie silentioasa". Un examen aprofundat, efectuat de un psihiatru, va stabili daca nu cumva este vorba de o eventuala tulburare de dezvoltare.
•Daca micutul are in jur de doi ani si scanceste mult noaptea sau refuza sa mearga la culcare ori vrea neaparat sa doarma numai in patul dumneavoastra, trebuie sa-l duceti, de asemenea, la medic.
•Inspre varsta de 3-4 ani, survine un alt fel de tulburare a somnului: cosmarul. Copilul se trezeste in mod brutal, urland, nu recunoaste pe nimeni, apoi adoarme la loc si, a doua zi, nu-si mai aminteste nimin.
Cand nu mananca...
Chiar daca micutul mananca putin, atat timp cat creste corespunzator varstei, nu trebuie sa va faceti probleme. Dar, in cazul in care copilul nu mananca deloc sau vomita atunci cand e fortat sa manance, trebuie sa va adresati pediatrului, care va cerceta daca este vorba de o cauza organica (probleme digestive, infectioase etc.). Daca aceste cauze organice nu exista, s-ar putea sa fie vorba de anorexie cu cauze psihice. In acest caz, este foarte important sa descoperim adevaratele motive. La bebelusi, acest tip de anorexie poate aparea din cauza trecerii prea bruste de la alimentatia la san la cea artificiala. (Va urma)
Exista evenimente in viata unui copil care ii pot provoca stari de rau, de disconfort fizic sau psihic. Va prezentam cateva tipuri de comportament "bizar", care ar trebui sa va puna pe ganduri si sa va determine sa duceti copil