O firmă a câştigat un contract cu Ministerul Comunicaţiilor, condus de Dan Nica, deşi suma trecută în ofertă era greşită. S-a întâmplat la o licitaţie organizată construirea unei megareţele de telecomunicaţii.
Unul dintre participanţi a schimbat suma după citirea preliminară a ofertelor şi a câştigat licitaţia, chiar dacă diferenţa dintre cele două sume este de 600.000 de lei.
Deloc impresionate, autorităţile au explicat că este vorba doar despre o eroare materială care nu influenţează rezultatul licitaţiei.
Managementul proiectului prin care se va realiza o megareţea de internet la nivel naţional, în valoare totală de 84 de milioane de euro, a ajuns pe mâna unui consorţiu format din două firme de apartament, în urma unei licitaţii controversate.
Firmele au prezentat o ofertă financiară pe care au modificat-o ulterior şi au motivat schimbarea prin faptul că suma în cifre era diferită de cea scrisă cu litere.
Mai exact, în cifre se cereau 1,5 milioane de lei plus TVA. În litere însă apărea o sumă cu 600.000 de lei mai mică. Potrivit legii, se ia în considerare suma trecută cu litere.
Mai mult, reprezentanţii ministerului Comunicaţiilor spun că diferenţa nu a jucat un rol decisiv, în ciuda faptului că cel mai important criteriu luat în considerare a fost preţul cel mai mic.
Specialiştii din domeniu sunt de părere că astfel de erori nu sunt întâmplătoare şi nici scuzabile.
"Nu mi se pare ca ar fi o simplă eroare, este vorba despre o greşeală majoră, o culpă", a declarat avocatul Gheorghe Piperea.
Una dintre firmele care au participat la licitaţie a contestat rezultatul la Consiliul de Soluţionare a Contestaţiilor şi la Curtea de Apel, dar acţiunile au fost respinse.
La fel de controversată este şi realizarea studiului de fezabilitate pentru megareţeaua d