Mesajul a fost trimis. Multumesc!

Prinţesa şi confederatul

Publicat in Adevarul, vineri 16 martie 2012 ·

Resuscitarea unui personaj emblematical culturii populare americane, soldatul John Carter, de către creatorul lui „Wall-E“, Andrew Stanton, reuşeşte mai mult să-i plictisească pe spectatorii „hrăniţi“ cu un secol de science-fiction.

Americanul Edgar Rice Burroughs (1875-1950) este cel care a reuşit să creeze şi să impună două figuri iconice ale culturii populare americane, şi nu numai: „omul junglei" Tarzan şi ex-soldatul confederat John Carter, ale cărui aventuri pe Planeta Roşie sunt narate în seria deschisă de „A Princess of Mars"/„O prinţesă marţiană" (1912). Din păcate, lipsa completă de talent literar a autorului transformă aceste texte în ceea ce anglo-saxonii numesc „trash" (sau, cu un termen mai blând, „pulp").

Burroughs nu este niciodată menţionat pe vreo listă serioasă a autorilor frecventabili de către adolescenţi (unde ar intra Verne, Wells, L. Frank Baum, J.M. Barrie sau L. Carroll).

Cu toate acestea, aventurile lui John Carter pe Marte au avut un imens succes în America. Seria de romane SF a lui Burroughs a influenţat masiv apariţia genului space-opera în anii '30 (cu eroi ca Flash Gordon, Buck Rogers etc.) şi revitalizarea modernă a acestuia de către George Lucas, cu „Star Wars"/„Războiul stelelor". Astfel, John Carter poate fi socotit „strămoşul" îndepărtat al mai multor eroi science-fiction, care au populat imaginarul colectiv al ultimului secol.

De la regizorul lui „Wall-E"

E de înţeles, din aceste motive, cât de aşteptată era aducerea, pentru prima dată pe marele ecran, a aventurilor marţiene ale acestui personaj american heraldic (filmul marchează, de altfel, şi trecerea unui secol de la prima apariţie a cărţii, în anul 1912). Un alt motiv de maxim interes era semnătura regizorului Andrew Stanton, unul din creierele de la Pixar, responsabil pentru acea bijuterie de animaţie care este filmul „Wall-E" (2008).

Articolul in Adevarul >>

Citeste si top 10 stiri de azi

Regina Elisabeta a II-a i-a transmis lui Joe Biden un mesaj de felicitare privat

Adevarul acum 44 minute
Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii i-a transmis lui Joe Biden, învestit miercuri în funcţia de preşedinte al Statelor Unite, un mesaj de felicitare privat, potrivit unei surse citate de CNN.

Horoscop 21 ianuarie 2021. Probleme în dragoste pentru Leu

Monitorul de Cluj acum 2 ore
Horoscop 21 ianuarie 2021. Află ce ți-au pregătit astrele pentru ziua de joi, 21 ianuarie. Zodia Leu are probleme în viața de cuplu.

Lista categoriilor incluse în etapa a II-a de vaccinare, extinsă. Marinarii se află pe liste

Ziua Constanta acum 2 ore
Mai multe categorii de persoane, inclusiv marinarii, personal din administrația locală sau persoane fără adăpost au fost adăugate pe lista persoanelor care se încadrează în etapa a II-a de vaccinare Lista continuă și cu alte categorii În ședința de

În premieră, transferul codurilor nucleare către noul președinte al SUA s-a făcut în două etape

Libertatea acum 33 minute
Motivul acestei proceduri fără precedent, care s-a derulat miercuri, este simplu: refuzul lui Donald Trump de a se întâlni cu succesorul său la ceremonia de învestire.

Tribunalul Bucureşti a decis anularea diplomei de doctor a lui Darius Vâlcov

Mediafax acum 2 ore
Magistraţii Tribunalului Bucureşti au dispus anularea diplomei de doctor a lui Darius Vâlcov. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs în 15 zile de la comunicare.

Autoritățile în alertă! Explozie puternică la Madrid

Ziua Constanta acum 6 ore
În urmă cu câteva momente, o explozie puternică a avut loc în Madrid, Spania, care a provocat distrugeri mari. Explozia s-a produs pe strada Toledo, din centrul capitalei. Deflagraţia, auzită de la kilometri depărtare, pare să fi fost provocată de o

Acord între liderii europeni pentru recunoaşterea rapidă a testelor rapide pentru COVID-19

Adevarul acum o ora
Liderii statelor membre ale Uniunii Europene au căzut de acord cu privire la recunoaşterea reciprocă a testelor antigenice, înainte de summitul european dedicat coordonării luptei împotriva pandemiei de COVID-19, scrie AFP, citată de Agerpres.

CTP: Refuzul lui Trump de a participa la învestirea lui Biden este un nou îndemn la violenţă şi încă o lovitură dată democraţiei

Adevarul acum 3 ore
Cristian Tudor Popescu e de părere că refuzul lui Donald Trump de a fi de faţă la transferul de putere către succesorul său, Joe Biden, este un îndemn la violenţă şi încă o lovitură dată democraţiei.

Rusia vrea să își impună propriul vaccin anti-Covid în UE. Ce spune Agenţia Europeană a Medicamentului despre o posibilă aprobare a acestuia

Gandul acum 31 minute
Rusia a solicitat autorizarea vaccinului anti-Covid „Sputnik V” în Uniunea Europeană (UE), a anunţat – miercuri – Fondul Suveran Rus de Investiţii, care a participat la dezvoltarea serului, potrivit Mediafax, care citează Le Figaro. Fondul Suveran R

Preşedintele Joe Biden s-a instalat la Casa Albă

Ziarul de Iasi acum o ora
Preşedintele Joe Biden, învestit în funcţie miercuri, a ajuns la Casa Albă însoţit de prima doamnă, Jill Biden, şi de familia lor. Cuplul prezidenţial a pornit spre Casa Albă de la Cimitirul Arlington la ora locală 15:15, după care e programat să în

Vremea

București
acum

mie.

-4°/3°
joi

-0°/5°
vin.

1°/6°
sâm.

2°/7°
Iasi
acum

-2°
mie.

-7°/0°
joi

-3°/4°
vin.

0°/5°
sâm.

1°/7°
Constanta
acum

mie.

-2°/5°
joi

1°/8°
vin.

3°/9°
sâm.

6°/12°
Cluj-Napoca
acum

-2°
mie.

-7°/-0°
joi

-2°/3°
vin.

-0°/4°
sâm.

2°/5°
Timisoara
acum

mie.

-2°/2°
joi

1°/6°
vin.

2°/9°
sâm.

7°/11°

Editoriale