Mesajul a fost trimis. Multumesc!

Datoriile SUA trimit lumea într-o nouă criză

Publicat in Adevarul, marți 26 aprilie 2011 · ·

Datoriile uriaşe îi împing pe americani tot mai aproape de o nouă criză. Temerile legate de acest scenariu au clătinat deja economia mondială. Dacă nu-şi vor rezolva problemele fiscale, SUA vor reintra în recesiune, afectând întreaga lume. Tensiunile politice îi împiedică însă pe americani să ajungă la un acord.

Criza care abia s-a încheiat (cel puţin tehnic) a plecat din Statele Unite ale Americii. Acum, economia americană, cea mai mare din lume, se clatină iar din cauza datoriilor uriaşe (peste 14.000 de miliarde de dolari, adică 91,6% din Produsul Intern Brut). Economiştii spun că, dacă SUA vor intra iar în recesiune, există un pericol real ca întreaga lume să urmeze acelaşi drum, pornind într-un nou ciclu de criză. Spusele lor au fost întărite luni, când pieţele americane, europene şi asiatice au avut de suferit din cauza temerilor legate de economia SUA.

Perspectivă negativă

Problemele americanilor s-au reflectat la nivel mondial, afectând mari puteri precum China, Japonia şi Uniunea Europeană, dar şi ţări emergente precum Turcia, Indonezia, Malaysia, Taiwan sau Filipine. Mai mult, un raport al FMI arată că era supremaţiei SUA va lua sfârşit în 2016, când China va deveni cea mai puternică economie din lume.

Semnalul de alarmă a fost tras chiar de către secretarul Trezoreriei, Timothy Geithner. La 4 aprilie, el a trimis o scrisoare Congresului în care avertiza că SUA vor fi lovite de o criză mai puternică decât cea din 2008, dacă nu este ridicat plafonul datoriei, iar activitarea guvernului este paralizată. „Consecinţele vor fi catastrofale pentru Statele Unite. Fundamentul întregului sistem financiar global va fi zdruncinat", declara recent Geithner pentru postul CBS.

Pentru prima dată în ultimii 70 de ani, agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's a modificat perspectiva ratingului acordat SUA de la „stabilă" la „negativă".

Articolul in Adevarul >>

Citeste si top 10 stiri de azi

Presa străină scrie despre decizia CCR privind carantina. Le Monde: În România, a te proteja de COVID-19 este ”neconstituțional”

Libertatea acum 32 minute
Le Monde și The Guardian scriu despre decizia Curții Constituționale privind carantina, preluând semnalele de îngrijorare trimise de oficialii Guvernului, într-un moment în care numărul de noi cazuri COVID crește, iar pacienții se externează.

Italia şi-a închis graniţele pentru cetăţenii din 13 ţări. Între acestea se află şi Republica Moldova

Romania TV acum 49 minute
Italia şi-a închis joi graniţele pentru persoanele care sosesc din 13 ţări, între care Republica Moldova, acestea fiind considerate locuri cu risc ridicat de răspândire a infecţiilor cu noul coronavirus, relatează dpa.

Iohannis, noi declaraţii de presă, la ora la care Parlamentul dezbate proiectul Guvernului liberal privind carantina şi izolarea

Mediafax acum 13 ore
Camera Deputaţilor ia în dezbatere în regim de urgenţă, de la 13.00, proiectul Guvernului privind carantina şi izolarea, iniţiativă pe care PSD intenţionează să o amendeze. Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat anterior că social-democraţii a

DECLARAȚIE. Nelu Tătaru: Nu instituim starea de urgenţă doar pentru două zile în care am avut un număr crescut de cazuri

Gandul acum 3 ore
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat că „Nu instituim starea de urgenţă doar pentru două zile în care am avut un număr crescut de cazuri de peste 500. Se impune starea de urgenţă în condiţiile în care avem zece mii de cazuri în trei-patru z

Primarul oraşului Seul a fost găsit mort. Park Won-soon a lăsat un mesaj pe post de testament

Click acum 29 minute
După căutări care au implicat sute de poliţişti, cadavrul primarului a fost găsit la Mt Bugak, în nordul Seulului, în jurul miezului noapţii de joi spre vineri, aproape de unde a fost detectat ultima dată semnalul telefonului său, a precizat Agenţia

Aproximativ 260.000 de pensionari vor beneficia de tichete de masă electronice

Romania TV acum o ora
Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a declarat că aproximativ 260.000 de pensionari vor beneficia de tichete de masă electronice, bugetul proiectului fiind de circa 100 de milioane de euro.

Meghan Markle vrea să interzică tabloidelor britanice să dezvăluie numele prietenilor care i-au luat apărarea

Adevarul acum o ora
Meghan Markle, soţia prinţului Harry, a solicitat justiţiei britanice să interzică publicarea numelui a cinci dintre prietenii săi care i-au luat apărarea în legătură cu atacurile publicate în tabloide, potrivit Mail Online, scrie AFP.

Cadavrul unui bărbat din Bucureşti, găsit în Munţii Făgăraş. Anchetatorii încearcă să stabilească cauza decesului

Adevarul acum 3 ore
Cadavrul unui bărbat din Bucureşti a fost găsit, joi, în Munţii Făgăraş, în zona Şaua Gălăşescu. Anchetatorii încearcă să stabilească cauza decesului.

Varstnicii de peste 75 de ani care au pensia de 704 lei vor beneficia de tichete de masa electronice

Ziare.com acum o ora
Aproximativ 260.000 de pensionari vor beneficia de tichete de masa electronice, bugetul proiectului fiind de circa 100 de milioane de euro, a declarat, joi seara, la finalul sedintei de Guvern, ministrul Fondurilor Europene, Marcel Bolos. Guvernul a

Ministrul de Finanţe irlandez Paschal Donohoe a fost ales preşedinte al Eurogrup

Adevarul acum 27 minute
Miniştrii de Finanţe din zona euro l-au ales joi pe ministrul irlandez de Finanţe Paschal Donohoe drept preşedinte al Eurogrup, funcţie din care va încerca să scoată economiile afectate de epidemia de coronavirus dintr-o recesiune fără precedent, tr

Vremea

București
acum

23°
joi

22°/23°
vin.

20°/30°
sâm.

18°/30°
dum.

19°/30°
Iasi
acum

21°
joi

21°/21°
vin.

16°/29°
sâm.

18°/29°
dum.

16°/28°
Constanta
acum

19°
joi

19°/19°
vin.

19°/25°
sâm.

21°/26°
dum.

20°/27°
Cluj-Napoca
acum

19°
joi

18°/19°
vin.

16°/27°
sâm.

17°/28°
dum.

12°/22°
Timisoara
acum

18°
joi

18°/19°
vin.

17°/30°
sâm.

19°/30°
dum.

12°/17°

Editoriale