Mesajul a fost trimis. Multumesc!

Mihai Viteazu, primul domn care a unit Ţările Române, a luat măsuri împotriva evreilor din ordinul împăratului de la Viena

Publicat in Adevarul, joi 11 aprilie 2013 ·

Comunitatea evreiască din Cluj, una dintre cele mai mari din Transilvania, are o poveste demnă de un documentar. De la cei peste 16.000 de evrei care trăiau în inima Ardealului în 1941, conform statisticilor, azi, în 2013, figurează în actele Comunităţii Evreieşti doar în jur de 400.

Primii evrei sunt menţionaţi în documentele Clujului în a doua jumătate a secolului al XV-lea. Este vorba de o mărturie a lui Nicolae Grecu din Târgovişte în faţa Conventului din Cluj-Mănăştur (actuala Biserică Calvaria din cartierul Mănăstur).

Acea mărturie vorbeşte despre conflictul iscat în 1481 de câţiva evrei din Cluj cu familia Haller din Buda, spune istoricul clujean Ladislau Gyemant, într-un studiu din cartea „File din istoria evreimii clujene“, apărută în 2011.

Populaţia evreiască creşte şi se dezvoltă - reise din numărul mare de evrei prezenţi la un târg din Cluj în 1578. Acest fapt determină autorităţile oraşului să ia măsuri împotriva evreilor.

Astfel se dau primele măsuri restrictive din partea Dietei Transilvaniei (Parlamentul din acele vremuri) care opreşte răspândirea evreilorr în restul Principatului.

În 1593 se introduce o dare pe cap de evreu în valoare de 20 de denari (potrivit istoricului P.P. Panaitescu în cartea sa, „Mihai Viteazul“).

Din ordinul Vienei

Acelaşi P.P.Panaitescu mai scrie că izvoarele contemporane lui Mihai Viteazu arată că acesta, în timpul scurtei sale domnii în Transilvania, a avut o atitudine oscilantă în privinţa evreilor.

În august 1601, Mihai Viteazu şi generalul Basta revin în Transilvania cu instrucţiuni clare din partea împăratului de a distruge oraşul Cluj „copleşit de arieni, anabaptişti şi evrei“.

Prezenţa evreilor în Cluj până la sfârşitul secolului al XVIII-lea este sporadică şi tranzitorie în contextul unor târguri sau evenimente politice şi militare, precizează istoricul clujean La

Articolul in Adevarul >>

Citeste si top 10 stiri de azi

Creşterea e, de fapt, o scădere: de ce România a înregistrat, joi, un număr mare de cazuri de infectare cu COVID-19

Adevarul acum o ora
Îngrijorarea stârnită de numărul mai mare de cazuri noi de infectare cu coronavirus raportate joi de Grupul de Comunicare Strategică este eronată. Raportat la numărul de teste făcute, cifra arată, de fapt, o scădere procentuală a infectărilor.

Vela anunta achizitii de 3,2 miliarde de lei pentru interventia in situatii de urgenta

Ziare.com acum 28 minute
Ministrul de Interne, Marcel Vela, a afirmat ca Guvernul a adoptat o hotarare privind nota de fundamentare a proiectului Viziune 2020, care prevede investitii de 3,2 miliarde de lei pentru achizitia de autospeciale si echipamente pentru interventii

Cîțu: Programul de susținere a companiilor mari, operațional în cel mult 4 săptămâni

Jurnalul acum 31 minute
Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, a anunțat, joi, la finalul ședinței de Guvern, că programul de susținere a companiilor mari, care are un plafon de opt miliarde de lei, va fi operațional în cel mult 4 săptămâni. Potrivit Ministrului Finanțelor, Gu

O treime din persoanele contaminate cu coronavirus în Spania sunt asimptomatice, potrivit unui studiu

Adevarul acum 32 minute
O treime din persoanele infectate cu noul coronavirus în Spania sunt asimptomatice, potrivit unui nou studiu de seroprevalenţă condus de Guvern, care confirmă că 5,2% din populaţie a fost contaminată, scrie AFP.

Din toamnă ar putea fi mai puțini elevi în clase, iar programele decalate

Ziarul de Iasi acum 2 ore
Profesorul Alexandru Rafila spune că autoritățile române au procedat bine când au decis să mențină școlile închise și că trebuie luate măsuri astfel încât să nu apară noi îmbolnăviri în septembrie, când începe noul an școlar. „Este o măsură raţional

Ajutoare de peste 500.000 de lei pentru aproape 200 de familii şi persoane cu probleme sociale grave

Romania TV acum o ora
Guvernul acordă ajutoare de urgenţă în valoare de peste 500.000 de lei pentru aproape 200 de familii şi persoane singure aflate în situaţii dificile în urma unor incendii, inundaţii sau cu probleme de sănătate grave.

Ministrul Muncii, despre dublarea alocaţiilor copiilor: Vom respecta legea

Adevarul acum 2 ore
Dacă preşedintele Klaus Iohannis va promulga legea privind dublarea alocaţiilor copiilor, guvernul va respecta legea şi va mări alocaţiile, a declarat joi ministrul Muncii, Violeta Alexandru.

Orban acuză Parlamentul de iresponsabilitate: Trebuie să stăm tare în şa, să oprim populismele astea

Adevarul acum 4 ore
Premierul Ludovic Orban a criticat joi Parlamentul pe care îl acuză de „iresponsabilitate”, după ce a trecut o lege care prevede acordarea de despăgubiri pentru secetă. „Iar a mai făcut o nefăcută”, a adăugat Orban, care le-a cerut miniştrilor să fi

Germania condiţionează finanţarea UE, de respectarea normelor statului de drept

Jurnalul acum o ora
Preşedinţia germană a Consiliului Uniunii Europene va condiţiona acordarea fondurilor comunitare destinate relansării post-pandemie de respectarea normelor statului de drept, conform unui proiect de document obţinut de agenţia de presă Reuters. Germ

Restricții ridicate pentru vacanța la mare

Jurnalul acum o ora
Guvernul a decis, în ședința de joi seara, că se va putea face plajă nu doar pe șezlong, ci și pe cearșaf. De asemenea, șeful Cancelariei premierul a anunțat că ar putea fi eliminată obligația ca persoanele care se întorc în țară să intre în izolare

Vremea

București
acum

20°
joi

19°/20°
vin.

15°/29°
sâm.

17°/28°
dum.

16°/26°
Iasi
acum

18°
joi

17°/18°
vin.

14°/27°
sâm.

16°/28°
dum.

15°/27°
Constanta
acum

16°
joi

16°/16°
vin.

15°/24°
sâm.

17°/23°
dum.

16°/20°
Cluj-Napoca
acum

15°
joi

15°/15°
vin.

13°/24°
sâm.

16°/25°
dum.

14°/26°
Timisoara
acum

19°
joi

17°/19°
vin.

17°/24°
sâm.

15°/27°
dum.

16°/27°

Editoriale