Instituţiile din subordinea ministerului Agriculturii au cheltuit zeci de milioane de lei pe produse de care nu aveau nevoie. Mai mult, unele dintre acestea erau fie supraevaluate, fie expirate. Corpul de Control al ministerului a descoperit că anul trecut au fost cumparate produse fabricate în anii '80 si care avea termenul de garantie depăşit. Ministerul a sesizat deja direcţia de investigare a fraudelor din cadrul poliţiei române.
În perioada 2008-2010, Agenţia Naţională pentru Îmbunătăţiri Funciare a cumpărat de la două firme mai multe produse în valoare de aproape patru milioane de lei. Asta în ciuda faptului că nu avea nevoie de produsele respective, iar acesta sunt de calitate proastă, aflându-se şi acum pe stocul instituţiei. În plus, multe dintre produse erau supraevaluate.
Astfel, pentru o bidinea s-au plătit 67 de lei, fiind achiziţionate 100 de astfel de produse. Într-un magazin specializat în construcţii, preţul unei bidinele nu sare de 5 lei. Pentru o rolă trafalet ANIF a scos din buget 50,67 de lei, de peste zece ori mai mult decât în magazin, cumpărând 150 de seturi.
Un alt exemplu este preţul unei gletiere: 21,50 lei a plătit instituţia pentru acest produs, în timp ce în comerţ se găseşte cu cel mult 9 lei. Achiziţiile păguboase au continuat şi în anul 2011, când au fost cheltuite peste 10 milioane de lei pe produse supraevaluate care nu au legătură cu activitatea agenţiei.
Inspectorii Corpului de Control au constatat că au fost livrate şi produse în cantităţi mai mari decât cele comandate, multe fiind fabricate în anii 1980 - 1990 şi deci expirate.
Preţurile acestora sunt foarte mari în comparaţie cu preţul pieţei. De exemplu, pentru un voltmetru s-au plătit 290 lei, în condiţiile în care în magazin costă 33 lei.
Un transformator de curent a costat 3.200 lei, iar pe piaţă se găs