Mii de credincioşi din Alba Iulia, dar şi din împrejurimi au participat, duminică, la slujba de canonizare a mitropolitului Simion Ştefan. Acesta a fost proclamat sfânt de Biserica Ortodoxă, iar cu acest prilej Arhiepiscopia Alba Iulia a tipărit nu mai puţin de 3.000 de iconiţe, reprezentându-l pe acesta, ce au fost împărţite celor prezenţi la eveniment.
Slujbele au început încă de la primele ore ale dimineţii, iar începând cu 9.30 în Catedrala Arhiepiscopală Preafericiţii Părinţi Patriarhi, Daniel al României şi Teodoros al II-lea al Alexandriei şi întregii Africi, înconjuraţi de soborul format din 30 de ierarhi au săvârşit Dumnezeiasca Liturghie. Începând cu ora 11.00, pe podiumul amenajat în faţa Catedralei a avut loc proclamarea solemnă a canonizării Sfântului Simion Ştefan, prin citirea Tomosului Sinodal de canonizare.
Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a aprobat, în şedinţa din 21 iulie 2011, canonizarea Sfântului Simion Ştefan, Mitropolitul Transilvaniei, cu dată de pomenire la 24 aprilie.
De numele mitropolitului Simion Ştefan se leagă primele traduceri integral în Limba română, la Alba Iulia, ale Noului Testament în 1648 cunoscut sub numele de “Noul Testament de la Bălgrad” şi a Psaltirii în anul 1651.
Toate aceste momente de sărbătoare au fost transmise în direct de Radio Reîntregirea Alba Iulia, Radio Renaşterea Cluj-Napoca, precum şi de Radio şi Televiziunea “Trinitas” şi de Televiziunea Română, iar credincioşii sosiţi la Alba Iulia au putut urmări Sfânta Liturghie şi pe cele două mari ecrane amplasate în curtea catedralei.
De sâmbătă, ziua sosirii la Alba Iulia moaştelor Sfântului Andrei, mii de pelerini au venit să se închine în faţa raclei amplasate în curtea Catedralei Reîntregirii. Organizatorii au pregătit credincioşilor peste 3000 de colaci şi pahare de vin, care îi vor ajuta să se dezmorţească de frigul de afa