Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj au finalizat prin rechizitoriu cercetările în dosarul furtului de cupru catodic din depozitul de la Var al Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale.
Potrivit unui comunicat de presă al Parchetului, procurorii au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a lui Viorel Teglaş, gestionarul depozitului, pentru delapidare şi complicitate la dare de mită, şi a soţilor Iancu şi Garofiţa Gabrian, din Gilău, Cluj, care au cumpărat cuprul de la gestionar, acuzaţi de dare de mită şi complicitate la delapidare. În judecată au mai fost trimişi, în stare de libertate, Răzvan Gabrian, ginerele soţilor din Gilău, pentru complicitate la delapidare, dar şi Radu Boie, pentru complicitate la dare de mită, şi Marin Paşcalău, pentru dare de mită.
Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, în perioada 2000-2012, Teglaş, prin mai multe acte materiale, a vândut celor doi soţi din Gilău cantitatea de 372 tone de cupru, valorând 10.900.474,20 lei. În data de 24.07.2013, după o înţelegere prealabilă cu angajatul din Var, cei doi soţi, împreună cu ginerele lor, s-au deplasat cu o autoutilitară din Gilău în Var, pentru un nou transport de cupru, având asupra lor un aviz de însoţire a mărfii în alb, cerut de la Florin Paşcalău. Gestionarul a încărcat în autoutilitară, din depozit, 4 paleţi de cupru, având greutatea de 7.415 kg şi valorând 216.992,56 lei. Pe avizul de însoţire a mărfii, Teglaş a făcut menţiunea „Marfa se refuză. Nu are destinaţia corectă”, apoi a aplicat ştampila UT 95 Jibou.
Cei trei au plecat cu autoutilitara, dar au fost opriţi de un echipaj de poliţie, cărora inculpatul Gabrian Iancu le-a prezentat avizul completat de gestionar. În cursul verificărilor avizului şi a mărfii, aflând despre cele întâmplate, Paşcalău a luat legătura cu Radu Boie, din Jibou, înt