Directiva 98/8/EC a Parlamentului European si a Consiliului privind comercializarea produselor biodestructive a fost adoptată în 1998. Potrivit acestei directive, statele membre aveau obligatia de a transpune normele respective în legislatia lor natională până la 14 mai 2000.
Directiva privind produsele biodestructive vizează armonizarea pietei europene a produselor biocide si a substantelor active ale acestora. În acelasi timp, aceasta vizează asigurarea unui nivel ridicat de protectie pentru oameni, animale si mediu.
Biocidele sunt produse chimice utilizate pentru eliminarea organismelor dăunătoare, cum ar fi parazitii si microorganismele nocive (cu alte cuvinte mucegaiuri si bacterii), si includ produsele insectifuge, dezinfectantii si substante chimice industriale cum ar fi vopselele antivegetative pentru nave si conservantii pentru materiale.
Noul Regulament privind produsele biocide (UE) nr. 528/2012 a fost adoptat la 22 mai 2012 si se aplică de la 1 septembrie 2013. Acesta abrogă si înlocuieste directiva anterioară.
Noul regulament reprezintă o realizare majoră pentru piata internă, acesta făcând posibilă solicitarea unei autorizatii valabile în întreaga UE pentru produsele biocide, care va permite reprezentantilor sectorului de profil să îsi lanseze direct produsele pe piată în întreaga UE.
Economiile totale pe care se estimează că le va realiza sectorul de profil prin această procedură mai simplă si mai eficientă de autorizare a produselor, de partajare a datelor si de îndeplinire a cerintelor privind datele se ridică la 2,7 miliarde EUR într-un interval de 10 ani.
De asemenea, noile dispozitii au ca rezultat reducerea numărului de teste pe animale deoarece prevăd obligativitatea partajării datelor si încurajează o abordare mai flexibilă si mai inteligentă a testării.
O platformă informa