Persoanele in varsta tolereaza mai bine durerile cronice decat adultii tineri, sustin cercetatorii de la Universitatea din Michigan si de la Universitatea de Sud din Florida, care au publicat un studiu pe aceasta tema in revista Pain Medicine. STELUTA INDREI
REZISTENTA. Batranii au nevoie de mai putine medicamente decat tinerii pentru a combate durerile Ei au studiat 5.823 de persoane si au ajuns la concluzia ca subiectii de peste 50 de ani au o toleranta mai mare la durere si sunt mai putin predispusi la stari depresive cauzate de aceasta.
TOLERANTA. "Studiul nostru arata ca toleranta la durere apare pe masura ce inaintam in varsta, iar durerea este un simptom care are un impact diferit asupra oamenilor", a declarat doctor Carmen R. Green, coordonatorul studiului, specialist in tratarea durerii la Universitatea din Michigan.
Trasaturile de caracter ale fiecaruia, experienta de viata, atitudinea in fata bolii, starea de sanatate specifica varstei sunt factori care influenteaza modul in care resimtim durerea. Potrivit doctorului Carmen R. Green, "persoanele in varsta sunt de parere ca durerea este ceva cu care trebuie sa te impaci, poate pentru ca varstnicii au fost crescuti si au trait cu ideea ca durerea nu trebuie imediat combatuta, asa cum se intampla in zilele noastre, cand piata farmaceutica este invadata de medicamente antidurere. Pe de alta parte, ei se resemneaza, considerand ca durerea face parte din procesul de imbatranire, si o accepta ca atare". Nu mai este asa de insuportabila cum li se pare tinerilor, care, la cea mai mica durere de cap sau de dinti, iau medicamente antialgice.
Insa tinerii au o scuza: nu pot face fata indatoririlor de serviciu si stresului de zi cu zi cand sunt afectati de durere. Medicul Carmen Green atrage atentia ca prevalenta durerilor cronice este in crestere in randul tinerilor, ceea ce explica pr