Washingtonul refuză să recunoască noul spaţiu de apărare aeriană adjudecat unilateral de Beijing deasupra unei vaste zone din Marea Chinei Orientale ce cuprinde insulele Senkaku, aflate în centrul unui contencios cu Japonia. Două bombardiere americane B-52, neînarmate, au survolat acest spaţiu aerian, Pentagonul declarând că a fost o misiune de rutină, prevăzută înaintea anunţului chinez. Dar mesajul este clar.
Sfidând China, două bombardiere americane au zburat în spaţiul aerian asupra căruia Beijingul a decis că are drept de control, dar Pentagonul a precizat că misiunea de luni spre marţi a bombardierelor B-52, plecate din Guam, „este o manifestare a drepturilor internaţionale privind navigaţia şi tranzitul în spaţiul aerian internaţional”.
Nu a existat un răspuns imediat al Beijingului faţă de zborurile efectuate fără notificare prealabilă, cerută în virtutea noii declaraţii a Chinei, care afirmă dreptul de identificare, control şi eventual de declanşare a unei acţiuni militare contra unui avion care intră în zonă. Analiştii arată că regulile Chinei nu fac distincţie între avioanele care zboară în zonă şi cele care zboară spre spaţiul aerian chinez. La Washington,purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Jen Psaki a reiterat convingerea guvernului american că decizia Chinei este o tentativă de schimbare a statu quo-ului şi care va „intensifica tensiunile regionale şi creşte riscul erorilor de calcul, al confruntării şi accidentelor”.
„Dintr-o singură lovitură, decizia Beijingului a injectat noi probleme în relaţiile sale cu -Taiwanul, Coreea de Sud şi SUA, a deteriorat relaţii cu Japonia şi a înfricoşat micile naţiuni din Asia de Sud-Est”, arată Bonnie Glasser, consilier principal pentru Asia la Centrul de studii strategice şi internaţionale.
Declaraţia bruscă a Chinei privind noua sa zonă aeriană enervează ţările din Asia şi în sp