Alimentaţia bogată în vitamine şi în minerale este esenţială în timpul sarcinii pentru buna dezvoltare a fătului. Mai ales în timpul sarcinii, este indicat consumul alimentelor care conţin toate principiile nutritive: proteine (carne, ouă, peşte), glucide (cereale, paste făinoase), vitamine, minerale şi grăsimi (unt, uleiuri vegetale). Preocuparea pentru dieta sănătoasă trebuie însă să înceapă chiar cu câteva luni înainte de concepţie.
Medicii recomandă viitoarei mămici o dietă bogată în alimente care conţin acid folic (carne de vită, legume, cereale) sau chiar administrarea zilnică a unui supliment de acid folic (B9) înainte şi în timpul sarcinii. S-a demonstrat că acest supliment poate reduce riscul de apariţie a spina bifida, un defect congenital neural.
Câte patru porţii de lactate pe zi
Gravidele au nevoie de calciu, atât pentru ele, pentru că ajută la menţinerea densităţii osoase, cât şi pentru făt, acest mineral fiind implicat în formarea dinţilor şi oaselor. Este ideal ca viitoarea mămică să consume zilnic patru porţii de lactate, sub formă de lapte, iaurt sau de brânză.
Administrarea calciului şi a vitaminei D este importantă în special în trimestrul trei, pentru prevenirea rahitismului la copil. Un alt mineral important este fierul. Acesta o fereşte pe mamă de eventuale anemii şi asigură formarea depozitelor de fier şi a globulelor roşii ale fătului.
Interzis în sarcină!
Unele tipuri de peşte oceanic (spadă, macrou, rechin) şi fructele de mare conţin mercur, care poate dăuna dezvoltării fătului. De asemenea, trebuie evitată carnea crudă sau insuficient preparată, pentru că există riscul de infectare cu bacterii, salmonela şi cu toxoplasma.
De evitat sunt şi brânzeturile mucegăite, laptele nepasteurizat şi pateurile, care pot conţine bacteria listeria. Boala