“Istoria nu prezice neapărat viitorul, ea ne învaţă măcar ce să evităm”
Judeţul Mureş nu duce lipsă de olimpici la istorie, elevi prezenţi an de an la fazele naţionale ale olimpiadelor şcolare. Printre cei care se află în spatele acestor rezultate se numărp şi Simion Paşca, profesor de istorie în cadrul Colegiului Naţional “Unirea” din Târgu-Mureş. Despre munca din spatele acestor rezultate în interviul care urmează.
Reporter: Când şi unde a început munca ta la catedră?
Simion Paşca: Sunt profesor de istorie din anul 1998, prima dată profesând la Reghin, la Gimnaziul „Florea Bogdan” din Reghin şi din 2003 la Colegiul Naţional „Unirea” din Târgu-Mureş.
Rep.: La câte olimpiade ai participat ca şi elev ?
S.P.: La două olimpiade, una la faza naţională în clasa a XI-a şi un loc trei la faza judeţeană în liceu, profesor fiindu-mi Ioan Costea.
Rep.: Ce amintiri ai de profesorii tăi de istorie?
S.P.: La Reghin, în gimnaziu am avut-o profesoară pe doamna Alexandrina Şerban şi domnul Ioan Costea la liceu, care văd că are şi în prezent o activitate intensă în ce priveşte istoria. La Cluj, la Facultatea de Istorie din cadrul „Babeş Bolyai” l-am avut profesor pe Ioan Piso, cel care a început prin anii 90 să explice despre Roşia Montana, când s-a pus prima dată problema acestei zone, dânsul ne-a informat un pic ce e cu “Alburus Maior” cu galeriile de acolo, apoi profesorii Ioan Glodariu care ne preda istoria antică a românilor şi Alexandru Diaconescu cu istoria universală şi mulţi alţii, toţi profesori foarte buni.
Rep.: Care este bilanţul muncii tale la “Unirea” în ce priveşte olimpicii la istorie?
S.P.: În ultimii zece ani de când predau la „Unirea” în fiecare an an avut doi, trei elevi calificaţi la fazele superioare la concursuri şi olimpiade la istorie, în total numărul acestora este undeva la 40-50 de elevi. În fiecare an am