Craiovenii cu restanţe la întreţinere de ordinul zecilor de mii de lei riscă să ajungă în stradă. Furnizorul de căldură al oraşului, Regia Autonomă de Termoficare (RATf) Craiova, a vândut până în prezent două locuinţe. Alte câteva sute se află în faza de executare silită.
50.000 de lei, 41.421 de lei, 22.193 de lei, dar şi 7.000 de lei sunt datorii la întreţinere pentru care unii craioveni s-au trezit cu executorul la uşă.
„Avem în asociaţie mulţi debitori, deja zece hotărâri judecătoreşti definitive le-am înaintat executorului. Unul dintre cele mai mari debite se ridică la suma de 50.000 lei, avem şi cazuri sociale şi încercăm să-i păsuim, să le luăm sumele eşalonat. Alţii refuză să-şi plătească datoriile chiar şi în această situaţie“, a spus Daniela Cotoi, administrator la Asociaţia nr. 21 Eroilor, Valea Roşie
Practic, puţine asociaţii din Craiova nu se războiesc în instanţă cu restanţierii şi nu apelează la executarea silită, după ce încearcă toate variantele: somaţii, medieri, reeşalonări ale datoriilor şi plata în rate. De multe ori, pentru a se spăla pe mâini, acestea cedează dreptul de creanţă furnizorului de utilităţi unde sunt înregistrate cele mai mari datorii, în speţă RATf.
„Prin cesiune de creanţă asociaţiile ne-au dat posibilitatea să-i executăm noi pe restanţieri. Este cazul Asociaţiei 1 Craioviţa Nouă, 4 Craioviţa Nouă, 6 Nicolae Titulescu, G1 Brazda lui Novac, 24 Brazda lui Novac. Până în prezent, au fost vândute două apartamente prin executorul judecătoresc, iar noi ne-am recuperat debitele“, au spus reprezentanţii Compartimentului juridic al regiei.
Debitorii plătesc cu vârf şi îndesat executarea silită, pe lângă datoria de bază ei vor suporta toate taxele de timbru, onorariul executorului, fiecare somaţie, lucrările de evaluare ale propriei case.
Când există concurenţă între asociaţie şi alţi creditori, d