•Dupa aprobarea noilor legi ale proprietatii au fost depuse la Primaria Iasi sute de cereri de revendicare a terenurilor •Statiunea de Cercetare si Productie Viti- Vinicola, condusa de fostul vicepresedinte al Consiliului Judetean, Mihail Gabriel Popescu, va pierde suprafete importante pentru ca nu mai este protejata noua legislatie
Cererile pentru retrocedarea unor terenuri ale fostilor proprietari au explodat odata cu aparitia noilor legi ale proprietatii. In numai o saptamana de la scoaterea pe tapet a noilor prevederi legale, primaria ieseana a fost invadata de cereri, in ultima perioada fiind inregistrate aproximativ 100 de solicitari din partea fostilor proprietari. Cei mai multi dintre acestia revin pentru a obtine acum ceea ce pe parcursul a 15 ani si trei legi ale proprietatii nu au reusit. "Sunt cereri ale persoanelor care solicita terenuri pe amplasamentele vechi, care sunt acum ocupate de constructii sau suprafete pentru care au fost deja acordate titluri de proprietate. Analiza comisiei de fond funciar va decide solutia care va fi adoptata, dar cred ca vor trece pe lista pentru despagubiri", a explicat Mihai Luca, seful Serviciului Amenajarea Teritoriului si Cadastru. In schimb, mai multe terenuri care pana acum au fost protejate de lege si astfel ferite de retrocedari sunt acum lasate libere pentru fostii proprietari.
Dispare statiunea lui Popescu?
Un exemplu elocvent in acest sens este cel al Statiunii de Cercetare si Productie
Viti-Vinicola din Copou, condusa de Mihail Gabriel Popescu, fostul vicepresedinte al Consiliului Judetean. Mosia lui Misu Spaga, asa cum este numit Popescu din cauza reputatiei, ar putea fi serios ciopartita de fostii proprietari repusi in drepturi pe baza noii legi. Conform actului normativ, statiunile de cercetare isi vor reduce teritoriul si nu se vor mai baza pe productie.