Marius Anghel este restaurator carte veche, specializat în legătorie, de 12 ani. A lucrat în Muzeul Unirii din Alba Iulia ca supraveghetor, după care a urmat cursurile de restaurator.
Profil:
Data şi locul naşterii: 19 octombrie 1973, Alba Iulia
Studii: Facultatea de conservare şi restaurare din cadrul Universităţii „1 Decembrie 1918“, Alba Iulia
Stare civilă: necăsătorit
S-a angajat ca supraveghetor la muzeu la scurt timp după ce a absolvit liceul. Când s-a înviinţat Centrul Naţional de Conservare şi Restaurare de Carte Veche din Alba Iulia i s-a propus postul de restaurator. „Mă încântă ideea de a urca o treaptă şi de a avea o meserie aparte. Am acceptat provocarea şi am fost îndrumat să urmez cursurile de perfecţionare pentru atestatul de restaurare“, a afirmat Marius Anghel.
Tânărul a descoperit tainele meseriei de restaurator, a învăţat tehnicile de restaurare şi s-a specializat în legătorie. „După ce paginile sunt restaurate cărţile sau manuscrisele ajung la mine pentru a realiza coperta şi legătura. Fiecare lucrare este unică şi necesită atenţie sporită. Sunt cărţi cărora trebuie refăcute coperţile de piele, iar procesul de legare poate dura ceva mai mult“, a povestit Marius Anghel.
De 12 ani face meseria de restaurator cu rădare şi multă atenţie. „Trebuie să respecţi procesul şi tehnicile de restaurare şi legătorie, altfel tot procesul trebuie reluat. Lucrez la o carte sau la un manuscris de la două săptămâni până la peste o lună. Depinde de cât este de deteriorată şi ce necesită procesul de restaurare“, a spus Marius.
Nu poate numi niciuna dintre cărţile care au ajuns pe mâna s-a mai valorasă decât alta, deoarece le consideră depotrivă de valoare. „Sunt adevărate opere de artă şi toate capătă aceaşi atenţie. Cu toate acestea, poate manuscrisele au ceva aparte, ştiind că ai în mână documente sau pagini scrise