Covoare olteneşti, costume populare din Bucovina, vase din ceramică de Horezu, icoane pictate pe lemn de tei şi nuc, ouă încondeiate, sunt doar câteva dintre creaţiile artiştilor populari veniţi din toată ţara la Bucureşti cu ocazia celei de-a doua ediţii a Târgului Tradiţiilor. Fundaţia Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României împreună cu Muzeul Ţăranului Român şi Primăria Sectorului 1, au organizat în zilele de 18-19 octombrie Târgul Tradiţiilor – Arta Populară Românească. Peste 20.000 de bucureşteni au trecut prin Piaţa Revoluţiei din Capitală, fie să-şi cumpere obiecte de artă populară, fie să asiste la concertele susţinute de Ansamblul Cununa Carpaţilor sau de îndrăgiţii interpreţi de muzică populară Veta Biriş, Niculina Stoican, Taraful Lătăreţu, dar şi de copiii din cadrul Clubului de Excelenţă Dan Voiculescu.
Expozanţi“Particip cu mare plăcere la târgurile la care sunt invitată. Am venit aici cu covoare tradiţionale olteneşti şi carpete, ţesute în război pe orizontală şi pe verticală din lână sau din bumbac. Covoarele mele se recunosc prin coloritul viu şi prin motivele florale, zoomorfe şi antropomorfe. Ne caracterizează spicul de grâu şi pasărea”, ne-a spus Nadu Antoaneta, din localitatea Bechet, Dolj. Alături mi-au atras atenţia câteva icoane pictate pe lemn. “De unde sunteţi?” “Din Bucovina”, mi-a răspuns Maria Galan din Rădăuţi. Discuţia a curs firesc: “Am adus câteva costume tradiţionale din Bucovina pentru femei şi bărbaţi, icoane pictate pe ou de struţ şi pe lemn de tei şi de nuc. Icoanele sunt realizate din pigmenţi acrilici, tempera şi foiţă de aur. O parte sunt pictate de copiii mei, iar o parte de mine şi de un ucenic de-al meu”.
Părerile bucureştenilor despre Târgul Tradiţiilor din acest an nu s-au lăsat aşteptate. “Mergem, eu şi soţul, la toate târgurile de artă populară organizate la Muzeul Satului, la Muzeul Ţ