Litoralul românesc este invadat, în aceste zile, de... alge, nu de turişti. Reprezentanţii Direcţiei Apelor Dobrogea Litoral (DADL) anunţă că fenomenul de înflorire algală ia amploare. „Numai aseară, angajaţii DADL au strâns de pe plaje 200 de tone de alge“, a declarat reprezentantul instituţiei, Cătălin Anton, care avertizează că înflorirea algală masivă poate determina consumarea oxigenului din apă, fapt care poate duce la un fenomen de mortalitate piscicolă.
În ultimele zile, cantitatea de alge din apă este semnificativă, iar lipsa curenţilor care să aducă vegetaţia moartă la mal face dificilă intervenţia utilajelor DADL. „Aseară s-a intervenit cu un utilaj specializat care adună algele din larg, dar poate interveni doar la câţiva metri de mal şi poate colecta algele aflate în apa mării. Din pacate, din cauza fondurilor insuficiente, DADL nu a putut achiziţiona decât un astfel de utilaj specializat“, a declarat Cătălin Anton.
Pentru a diminua efectele fenomenului de înflorire algală, administratorul plajelor a mărit numărul de utilaje şi de forţe umane, care să intervină pe suprafeţele de nisip şi să ridice cantităţile de alge depuse pe plaje. „Ţinem să precizăm că prezenţa masivă a algelor în apa mării, în afară de disconfortul pe care îl provoacă, nu sunt dăunătoare sănătăţii turiştilor“, a mai spus Cătălin Anton.
Cauzele apariţiei algelor
Eutrofizarea este un fenomen care apare în timpul verii, când la temperaturi ridicate cresc şi concentraţiile de nutrienţi din apă. Procesul este cauzat de cantităţile mari de substanţe nutritive prezente în apă, care, în asociere cu diferiţi poluanţi, au un efect negativ, de reducere a biodiversităţii.
Unul din primele semne ale prezenţei unei cantităţi mari de nutrienţi este dezvoltarea abundentă a algelor, fenomen cunoscut sub denumirea de „înflorire algală“