Românii vor să citească, dar nu şi să plătească pentru cărţi sau să meargă la bibliotecă. Aşa că aleg furtul. Anul trecut, sute de volume au dispărut de pe rafturile librăriilor. Pedeapsa însă este la fel de mare ca pentru orice altă hoţie: până la zece ani de închisoare.
În 2011, românii au fost în totalitate vrăjiţi de cartea "Mănâncă, roagă-te, iubeşte!", încât au uitat să o plătească. 49 de exemplare au dispărut, ca prin minune, de pe rafturi.
Furturile, însă, nu s-au oprit aici. 42 de exemplare din "Amurg" parcă s-au evaporat dintr-un singur lanţ de librării. Apoi, pe locul trei în preferinţele intelectualilor cleptomani s-a aflat volumul pentru copii "Elefantul cu pătrăţele", o carte care costă puţin peste 4 lei.
În procente, 80% dintre cei care au încercat să-şi însuşească cărţi fără să le plătească au ajuns la poliţie. Anul trecut, hoţii au fost mai mulţi ca niciodată, spun librarii.
"Există o boală care se numeşte cleptomanie şi, oricât de neplăcut ar fi, să ne raportăm la ea este o realitate", a declarat Mariana Stanciu, sociolog.
Mai există şi o a treia categorie: cei care nu pot trăi fără cartea respectivă, însă nu şi-o permit. Chiar dacă scopul este unul nobil, în cazul de faţă cultualizarea, furtul tot furt rămâne şi, de cele mai multe ori, se pedepseşte cu închisoarea.
Cele mai furate cărţi în 2011:
1. "Mănâncă, roagă-te, iubeşte!" - 49 bucăţi
2. "Amurg" - 42 bucăţi
3. "Elefantul cu pătrăţele" - 39 bucăţi
4. "Secretele succesului" - 31 bucăţi
5. "Şi am spus da, o poveste de iubire" - 31 bucăţi
6. "Viaţa nu-i crotiă după calapod" - 31 bucăţi
Românii vor să citească, dar nu şi să plătească pentru cărţi sau să meargă la bibliotecă. Aşa că aleg furtul. Anul trecut, sute de volume au dispărut