Guvernul a decis angajarea răspunderii pentru comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare, act normativ care afectează întreaga clasă politică, deoarece este nevoie ca în luna decembrie să fie cunoscut în mod clar dacă aceste două alegeri vor fi sau nu comasate, după cum a susţinut şi premierul Emil Boc.
Potrivit şefului Executivului, comasarea generează economii bugetare de cel puţin 20 de milioane de euro într-un an 2012 dificil din punct de vedere economic. Mai mult decât atât, de la Palatul Victoria se aşteaptă ca participarea la alegeri să fie mai bună în cazul comasării. Şi totuşi, proiectul adoptat de Guvern este unul tehnic, care nu rezolvă problema revizuirii Constituţiei, pentru o astfel de modificare şi inclusiv pentru reducerea numărului de parlamentari la maximum 300 de aleşi fiind nevoie şi de sprijinul opoziţiei. Mai mult, premierul a precizat că nu se teme de o eventuală moţiune de cenzură depusă de opoziţie împotriva Guvernului.
Chiru: „Comasarea avantajează electoratul"
Preşedintele PDL, Christian Gigi Chiru, susţine că proiectul comasării alegerilor vine în sprijinul electoratului. „Comasarea este un mare câştig. Nu era momentul ca în 2012 să avem două agende publice diferite şi seturi separate de priorităţi. Întreaga clasă politică trebuie să facă un efort în 2012, iar electoratul să cântărească proiectele şi să aleagă în cunoştinţă de cauză", susţine Chiru, care a tranşat cu această ocazie şi proiectul său politic în contextul în care comasarea nu va permite o dublă candidatură: la locale şi la parlamentare. „Am spune dintotdeauna că prioritatea mea este Primăria Constanţa. Aşadar, chestiunea legată de deputăţie este abandonată deja", a mai spus liderul PDL, care a subliniat că, înainte de orice, comasarea reprezintă şi o restrângere a cheltuielilor pentru bugetul republican, adică mai puţină risipă din buzunarul român