Mesajul a fost trimis. Multumesc!

Craii lui Mateiu revin printre noi

Publicat in Adevarul, marți 16 aprilie 2013 ·

O carte cum nu e alta va fi lansată miercuri seară, de la ora 18.30, la Librăria Dalles: cel mai recent roman al lui Dan Stanca, “Craii şi morţii”, apărut în colecţia „Proză” a Editurii Cartea Românească. Volumul este o originală replică, “peste mode şi timp”, la un roman clasic al literaturii noastre, “Craii de Curtea-Veche” de Mateiu I. Caragiale.

Pe lângă prezenţa autorului, destul de rar la vedere în aceste vremuri de restrişte, lansarea organizată de Editura Polirom mai aduce laolaltă câteva nume grele, de intelectuali de clasă, spirite afine scriitorului lansat: reputatul critic literar Dan C. Mihăilescu şi eseistul Sorin Lavric; moderatorul lansării va fi Daniel Cristea-Enache, un alt critic literar care s-a ocupat, de-a lungul vremii, atent de opera autorului.

Un proiect romanesc unic

Este cel de-al 18-lea roman publicat de Dan Stanca, într-o operă care cuprinde peste 20 de titluri (adăugând şi volumele de proză scurtă, eseistică, publicistică). Şi aceasta nu în decenii de viaţă, ci practic doar în ultimii 20 de ani, de când acest scriitor, optzecist ca naştere dar asociat cu generaţia ’90 din cauza debutului întârziat în volum, şi-a pus prima oară semnătura pe o carte (romanul “Vântul sau ţipătul altuia”, în 1992). Dintre aceste titluri, doar trei romane au fost “de sertar”, restul sunt scrise în întunecatele decenii care au urmat anului 1989.

Nereceptat cum trebuie, la adevărata dimensiune şi anvergură a proiectului său, nu numai romanesc, ci şi intelectual (şi, aş spune, şi existenţial), Dan Stanca îşi continuă neabătut drumul pe care şi l-a ales. Poate, aşa cum spune Sorin Lavric pe coperta cărţii recente, e vorba de un “scriitor pe care îl damnăm în viaţă, ca să ne lăudăm cu el după moarte” (cine ştie? nebănuite sunt căile Receptării).

Scrisul ca act existenţial

În orice caz, avem de-a face cu un scriitor care scrie pe

Articolul in Adevarul >>

Citeste si top 10 stiri de azi

Regina Elisabeta a II-a i-a transmis lui Joe Biden un mesaj de felicitare privat

Adevarul acum 47 minute
Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii i-a transmis lui Joe Biden, învestit miercuri în funcţia de preşedinte al Statelor Unite, un mesaj de felicitare privat, potrivit unei surse citate de CNN.

Horoscop 21 ianuarie 2021. Probleme în dragoste pentru Leu

Monitorul de Cluj acum 2 ore
Horoscop 21 ianuarie 2021. Află ce ți-au pregătit astrele pentru ziua de joi, 21 ianuarie. Zodia Leu are probleme în viața de cuplu.

Lista categoriilor incluse în etapa a II-a de vaccinare, extinsă. Marinarii se află pe liste

Ziua Constanta acum 2 ore
Mai multe categorii de persoane, inclusiv marinarii, personal din administrația locală sau persoane fără adăpost au fost adăugate pe lista persoanelor care se încadrează în etapa a II-a de vaccinare Lista continuă și cu alte categorii În ședința de

În premieră, transferul codurilor nucleare către noul președinte al SUA s-a făcut în două etape

Libertatea acum 37 minute
Motivul acestei proceduri fără precedent, care s-a derulat miercuri, este simplu: refuzul lui Donald Trump de a se întâlni cu succesorul său la ceremonia de învestire.

Tribunalul Bucureşti a decis anularea diplomei de doctor a lui Darius Vâlcov

Mediafax acum 2 ore
Magistraţii Tribunalului Bucureşti au dispus anularea diplomei de doctor a lui Darius Vâlcov. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs în 15 zile de la comunicare.

Autoritățile în alertă! Explozie puternică la Madrid

Ziua Constanta acum 6 ore
În urmă cu câteva momente, o explozie puternică a avut loc în Madrid, Spania, care a provocat distrugeri mari. Explozia s-a produs pe strada Toledo, din centrul capitalei. Deflagraţia, auzită de la kilometri depărtare, pare să fi fost provocată de o

Acord între liderii europeni pentru recunoaşterea rapidă a testelor rapide pentru COVID-19

Adevarul acum o ora
Liderii statelor membre ale Uniunii Europene au căzut de acord cu privire la recunoaşterea reciprocă a testelor antigenice, înainte de summitul european dedicat coordonării luptei împotriva pandemiei de COVID-19, scrie AFP, citată de Agerpres.

CTP: Refuzul lui Trump de a participa la învestirea lui Biden este un nou îndemn la violenţă şi încă o lovitură dată democraţiei

Adevarul acum 3 ore
Cristian Tudor Popescu e de părere că refuzul lui Donald Trump de a fi de faţă la transferul de putere către succesorul său, Joe Biden, este un îndemn la violenţă şi încă o lovitură dată democraţiei.

Rusia vrea să își impună propriul vaccin anti-Covid în UE. Ce spune Agenţia Europeană a Medicamentului despre o posibilă aprobare a acestuia

Gandul acum 35 minute
Rusia a solicitat autorizarea vaccinului anti-Covid „Sputnik V” în Uniunea Europeană (UE), a anunţat – miercuri – Fondul Suveran Rus de Investiţii, care a participat la dezvoltarea serului, potrivit Mediafax, care citează Le Figaro. Fondul Suveran R

Preşedintele Joe Biden s-a instalat la Casa Albă

Ziarul de Iasi acum o ora
Preşedintele Joe Biden, învestit în funcţie miercuri, a ajuns la Casa Albă însoţit de prima doamnă, Jill Biden, şi de familia lor. Cuplul prezidenţial a pornit spre Casa Albă de la Cimitirul Arlington la ora locală 15:15, după care e programat să în

Vremea

București
acum

mie.

-4°/3°
joi

-0°/5°
vin.

1°/6°
sâm.

2°/7°
Iasi
acum

-3°
joi

-3°/4°
vin.

0°/5°
sâm.

1°/7°
dum.

5°/10°
Constanta
acum

joi

1°/8°
vin.

3°/9°
sâm.

6°/12°
dum.

8°/13°
Cluj-Napoca
acum

-1°
joi

-2°/3°
vin.

-0°/4°
sâm.

2°/5°
dum.

1°/5°
Timisoara
acum

mie.

-2°/2°
joi

1°/6°
vin.

2°/9°
sâm.

7°/11°

Editoriale