Managerul direct este cel care face diferenta in fata angajatilor si tot el este cel care ar trebui sa-si asume responsabilitatea pentru pierderea acestora.
"Anumiti directori de HR de la noi castiga mai bine fata de cei din strainatate si acest lucru se intampla pentru ca, pe plan local, exista cateva pozitii cu atributii regionale cu salarii mult mai mari fata de cele ale directorilor de HR locali", este de parere Dan Manea, HR head pe Europa de Nord in cadrul Novartis Pharma Services, divizia locala a gigantului farmaceutic elvetian Novartis.
Asadar, prin prisma acestui lucru si prin prisma faptului ca piata a fost destul de atipica in ceea ce priveste remunerarea functiilor de top, unele salarii au crescut procentual foarte repede. De asemenea, un motiv a fost si lipsa fortei de munca specializata.
"Sunt cateva persoane care probabil castiga mai bine decat colegii mei din strainatate. Cu toate acestea, in partea de Vest a Europei in companiile multinationale un director de resurse umane care administreaza structuri regionale sau europene poate avea un salariu cuprins intre 100.000 si 200.000 de euro pe an (8.300 - 16.000 de euro pe luna - n.r.)", spune Manea.
Exista tari in care companiile platesc 13 - 14 salarii pe an. In cazul in care un manager, care are un venit cuprins intre 100.000 si 200.000 de euro pe an, este platit cu 12 salarii pe an, acesta ar castiga intre 8.300 si 16.000 de euro pe luna. Salariul mediu al unui director roman de HR este de 3.000-4.000 de euro pe luna.
Cat priveste recrutarea unui manager, aceasta dureaza mult timp pentru ca oamenii sunt greu de gasit. Novartis, de exemplu, apeleaza si la companii de head-hunting, insa de obicei prefera sa caute din timp oameni pentru a umple golurile ramase descoperite.
"De cateva ori am facut mapare de talent european in loc sa apelam la companii de he