Fotbalul italian şi-a mai arătat încă o dată faţa urâtă. Şi n-a mai fost vorba despre meciuri aranjate pentru pariuri. Ultimul episod, partida Genoa-Siena (1-4), de duminică, întreruptă timp de 44 de minute din cauta protestelor violente ale fanilor, a arătat că grupurile "ultras" din Italia încă n-au pierdut puterea. O confirmă şi Paul Codrea, mijlocaş la Siena.
"Grupurile ultras conduc pe stadioanele din Italia. Fac ce vor. În Spania e altfel. E un respect mai mare pentru familiile care merg la stadion alături de copiii. E o lume diferită". Cuvintele lui Fabio Capello, din octombrie 2009, dintr-un seminar de la Coverciano, au o altă greutate de duminică. Contestate la momentul respectiv de oficialii federaţiei italiene, afirmaţiile lui Capello, un antrenor obişnuit cu ultraşii de la Juventus, Roma sau Milan, au fost confirmate de episodul de pe "Luigi Ferraris".
"Nu sunt fani, ci grupuri puse pe făcut rău"
Paul Codrea, mijlocaşul Sienei, cunoaşte foarte bine puterea pe care o au grupurile "ultras" din Italia. A simtiţ-o şi în finalul sezonului trecut, la Bari, unde fanii au intrat peste jucători la mai multe antrenamente şi chiar l-au lovit pe un coechipier al românului. Codrea n-a fost convocat la partida cu Genoa, dar e la curent cu evenimentele de pe "Ferarris". "Am văzut la televizor ceea ce s-a întâmplat şi am fost şocat. În Italia au fost mereu probleme cu suporterii. Întrerup foarte des meciuri sau antrenamente şi provoacă violenţe", ne-a povestit Codrea. "Am vorbit şi cu colegii mei şi erau marcaţi după intervenţia suporterilor. După reluarea partidei s-a jucat mai mult la trecerea timpului", a mai spus Codrea. Iar mijlocaşul român nu s-a sfiit să-i catalogheze pe fanii turbulenţi. "Aceşti ultraşi nu sunt suporteri adevăraţi. Sunt câteva grupuri puse pe făcut rău. Pot spune că în Italia e o adevărată mafie a ultr