ProSport vă prezintă cum a evoluat fotbalul nemţesc în ultimii zece ani.
Imediat după finala Campionatului Mondial din 2002, Federaţia Germană de Fotbal lansa următoarea întrebare: „Sunteţi mulţumiţi de cum joacă naţionala de fotbal?“. Nemţii tocmai pierduseră finala în faţa Braziliei, iar rezultatul sondajului a fost unul concludent. Peste 50% dintre respondenţi au spus că fotbalul din Germania este neatragător şi are nevoie de o schimbare, iar lucrurile au început să se mişte.
Totul pleacă de la juniori
Federaţia Germană a trimis o circulară care spunea că pentru a avea drept de participare în primele două ligi ale campionatului intern, fiecare club trebuie să aibă propria academie. Rezultatele nu au întârziat să apară. În 2010, din 23 de fotbalişti care au făcut parte din lotul Germaniei pentru cm, 19 au provenit din academiile echipelor din prima ligă, iar ceilalţi patru de la juniorii formaţiilor din liga a doua. Pentru a sprijini aceste academii, Federaţia Germană scoate din propriul cont 80 de milioane de euro în fiecare an.
Lupta internă e foarte echilibrată
Un alt criteriu important care susţine că Bundesliga este în continuă creştere este acela că lupta pentru supremaţie nu este o luptă doar între două echipe, ca în Spania. Chiar dacă Bayern Munchen este formaţia cu cele mai multe trofee interne câştigate, în ultimul deceniu, cinci echipe diferite au devenit campioane. Asta face din campionatul Germaniei unul destul de echilibrat şi explică faptul că formaţii precum Wolfsburg, Bremen sau Stuttgart, care au reuşit să devină campioane, în sezoanele următoare au încheiat în jumătatea a doua a clasamentului.
Finanţele sunt gestionate perfect
Bundesliga nu primeşte banii pe care îi primeşte Premier League sau La Liga din drepturile de televizare. Mai mult, ultima dată când o echipă nemţea