•In Romania postdecembrista, s-a incetatenit expresia potrivit careia presa ar fi, neoficial, cea de a patra putere in stat. Pentru cititorii nostri, am incercat sa aflam care este parerea celor intervievati: corespunde aceasta afirmatie realitatii? Care este contributia presei la corectarea defectelor societatii si imbunatatirea conditiilor de trai in Romania?
Adelina Pacuraru, 60 ani, asistenta medicala, pensionara: "In Romania de azi, nivelul de trai este scazut. Tineretul nu are viitor. Bineinteles ca interventia presei este binevenita; in acest mod aflam lucruri pe care altfel nu avem de unde sa le stim. Lumea poate afla astazi din presa lucrurile necurate care se petrec in jurul nostru, deci prin aceasta, contribuie la bunastarea noastra, daca e sa ne gindim ca in urma unor astfel de sesizari se pot lua masurile necesare contra celor care incalca legea".
Marius Nunchievici, 51 ani, profesor de educatie fizica: "Degeaba spune presa ce spune, caci nimeni nu ia in seama. Tot se fura ca-n codru si exact cei care au avut si inainte, au si acum. Chiar daca se stie, nu se iau masuri".
Maria Cascaval, 37 ani, secretara la REMAR Pascani: "Cred ca presa are un rol deosebit in viata cotidiana, dar nu intotdeauna corespunde asteptarilor. Presa nu are intotdeauna forta de a informa. Apoi, sint multe pasaje care ar trebui tratate mai explicit, mai pe intelesul romanului. Apar multe neologisme, iar oamenii nu stau cu dictionarele in buzunar sa citeasca presa. Oricum, presa are rolul ei in societatea noastra. E mai multa libertate si e normal sa fie asa. Nu sint de acord insa cu presa de scandal".
Lucia Sirbu, 50 ani, laboranta, pensionara: "Ce folos ca presa are rolul ei, ca ataca, daca Puterea nu ia masuri?! Prea putin se percepe ce se scrie. In presa mai poti avea incredere, dar in cei care ne conduc - deloc".