Cand nu ai ce face, te uiti la televizor. Straniul daimon, cu chip colorat, te face sa simti o realitate acuta, te pune in legatura cu lumea, te dezmeticeste. Oare? Daca nu ai o grila personala de interpretare, deja te poti inscrie la o noua scoala de cultura, iesind apoi la strada cu bagajul pregatit. Daca o ai, inchizi televizorul. (Nu e de mirare ca in ultimii ani "cultura" se formeaza prin mass-media, si mai exact prin TV). Asa am apucat sa-l vad pe "celebrul" Stelian Tanase - de altfel o nulitate - discutand cu invitatii sai, printre care scriitorul George Astalos, printul Sturza, si chiar Petre Roman, despre, nici mai mult, nici mai putin, soarta culturii romane. Despre Astalos, numai de bine, dar ce te faci cu ceilalti doi culturnici, dintre care elvetianul Sturza nu da semne ca ar fi terminat liceul, sau, oricum, nu in limba romana. Ceea ce ramane este concluzia: cultura noastra nu este adaptata economiei de piata; ea nu stie sa produca bani; ea nu stie ca in Occident, sora ei, adica "intelepciunea" capitalista, produce mai multi bani decat industria etc, dintr-astea.
Chiar am inceput sa inteleg. Deci, (pentru ca si mie, ca roman, imi plac concluziile) noi nu stim sa facem cultura. Daca am fi noi capitalisti sadea, cum vrea Stelian Tanase, am rupe gura targului cu atata cultura, iar nenorocitii de artisti ar avea mai multi bani decat cele mai rentabile uzine, inca nefalimentate.
Modelul asta al Occidentului imi place foarte, mai ales ca spiritualitatea de acolo inca mai este cautata de Diogene cu lumanarea. Pentru ca, razboiul le-a fost fatal occidentalilor, nu pentru pierderile suferite, ci pentru idiotenia care le-a fost indusa. Este normal ca pe alte meridiane civilizate cultura sa devina obiect comercial. Dar este vorba, desigur, de altceva decat de cultura in sens propriu. Este vorba despre un "spectacol" mediocru, platit pe bani buni.