•La randul lor, acestia pot demara noi miscari de protest care sa aiba drept slogan un refren celebru: "Mai vreau o data/ Si inc-o data/ Ca prima data..."
Asa cum s-a intamplat dupa majoritatea grevelor din invatamant (ale profesorilor sau studentilor), la ceva timp dupa trambitata victorie, lumea incepe sa se dezmeticeasca si sa realizeze ca, de fapt, victoria este mai mult o pacaleala. Desi recenta greva a profesorilor s-a incheiat, atmosfera din invatamant este din ce in ce mai tensionata. In afara de disponibilizarile care au afectat in primul rand personalul nedidactic, mai sunt inca destule probleme care ar putea duce la reizbucnirea conflictului de munca dupa inceputul lunii aprilie, pentru ca acesta este termenul in care trebuie sa fie puse in practica toate masurile promise de minister. In fapt, este vorba despre o singura masura pozitiva - majorarea salariilor, restul fiind doar masuri care pot afecta negativ atat invatamantul preuniversitar, cat si cel universitar. De fapt si majorarea salariilor, de la 1 aprilie, ar putea ramane doar o promisiune, asa incat, pentru a "n"-a oara profesorii vor ramane pacaliti chiar daca greva lor a fost puternica, unitara si de lung metraj.
Bugetul real al invatamantului pe acest an este 3% din PIB
Sindicalistii recunosc ca nu au reusit sa obtina de la guvernanti 4% din Produsul Intern Brut pentru invatamant. "Este clar ca nu s-a obtinut 4% din PIB pentru invatamant. Dar, oricum, in urma grevei, invatamantul a primit mai mult decat planuisera initial guvernantii", a spus Gheorghe Isvoranu, secretarul general al Federatiei Sindicatelor Independente din Invatamant "Spiru Haret". In proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2000 supus aprobarii parlamentului, la Ministerul Educatiei Nationale/Sectiunea Invatamant se constata urmatoarea structura: alocatia din bugetul de stat