•Dializatii beneficiaza doar de jumatate din tratament •Ei trebuie sa-si plateasca singuri medicamentele pentru tratamentul ambulatoriu •De la inceputul anului, din cauza lipsei banilor, au murit cinci bolnavi
Bolnavii de insuficienta cronica renala care supravietuiesc doar cu ajutorul dializei, sunt confruntati, in ultimele luni, cu o situatie dramatica. Asociatia Pacientilor Dializati cu centrul la Iasi, infiintata in urma cu 10 ani, numara 200 de bolnavi din judetele Iasi, Vaslui, Neamt si Botosani. Din luna ianuarie a acestui an, Programul national de dializa a fost preluat de catre Casa Nationala de Asigurari Sociale de Sanatate. "De atunci, numarul bolnavilor dializati care mor a inceput sa creasca, deoarece nu beneficiem de toti banii de care am avea nevoie", ne-a declarat, ieri, presedintele asociatiei, Constantin Popovici.
Desi necesarul este de 2,5 miliarde de lei pe luna, la Iasi nu ajunge decat jumatate din suma. "Pana la inceputul acestui an, programul apartinea de Ministerul Sanatatii. Anul trecut primeam 2,4 miliarde de lei pentru cele 132 de persoane bolnave, iar acum primim in jur de 1,5 miliarde de lei pentru 200 de persoane. In termeni reali, pe timpul lui Ceausescu se platea mult mai mult decat acum", a spus Gheorghe Cojocaru, vicepresedinte al asociatiei.
Tot din luna ianuarie, de cand nu mai sunt bani, si-au pierdut viata cinci dializati, iar din anul 1990, peste 200 de persoane au murit din cauza disfunctiilor renale grave. "Am fost la Casa de Asigurari de Sanatate sa vedem ce se intampla insa raspunsul pe care l-am primit de la conducerea acesteia a fost ca bugetul este foarte mic si banii se impart in functie de necesitati", a mai afirmat Cojocaru.
Cea mai mare problema cu care se confrunta, la ora actuala, persoanele cu insuficienta renala cronica este aceea ca nu mai beneficiaza, in tratamentul ambula