Virgil SORIN
Scriitori romani contemporani. Interviuri si antologii critice
Vol. I, Editura Cartea Romaneasca, 1999, 223 p., f.p.
Autor al mai multor volume de interviuri, cum ar fi Munca, idealuri, creatie (1978), Secretul fauririi personalitatii (1982) ori Personalitate si succes (1987), Virgil Sorin se remarca, in dialogurile lui cu diverse personalitati, atit prin abilitatea „punerii in scena“ a „intilnirilor“ cu interlocutorii, cit si prin impactul de autoritate pe care numele acestora il au: Ana Blandiana, Mircea Cartarescu, Serban Cioculescu, Nicolae Manolescu, Fanus Neagu, Z. Ornea.
Datarea interviurilor este variabila, unele fiind mai vechi, altele relativ recente: 1974 (S. Cioculescu) – 1991 (M. Cartarescu). Includerea in acest volum a autorilor citati pare datorata unei intilniri intimplatoare, neocazionate de utilizarea unor criterii unificatoare. Eterogenitatea discursurilor participantilor la conversatie, formatia literara diferita a acestora (critici si scriitori) sint trasaturi usor deconcertante la o privire de ansamblu asupra intregului.
Metodologia laxa, eseistica, abordata de Virgil Sorin in interviurile realizate se compune insa, dupa cum scrie autorul in Cuvint introductiv, dintr-un arsenal retoric redutabil: din tehnica digresiunii, logica disocierii si a asocierii, libertatea de miscare si desfasurare. Cu toate acestea, perspectiva celui intervievat ramine una partiala, supusa rezervelor si rigorilor oricarui discurs public, simulind totusi o sinceritate nelimitata. De aici o tensiune constanta, scenica, a rolurilor asumate in situatia conversationala, dialogica.
Tehnica autorului ascunde si reveleaza in acelasi timp secretul cunoasterii unei arte mefistofelice, care stie sa patrunda subtil in interioritate sau sa se retraga. Fiecare convorbire este urmata de o Antologie critica, contin