Descantecele sunt rostiri cu puteri magice (daca sunt rostite in cadrul unor ritualuri precise) care au rolul de a desface vraji malefice sau actiuni magice agresive. De asemenea, ele sunt folosite in magia terapeutica.
Etimologic vorbind, descantecul reprezinta antidotul "cantecului" inteles aici in sens de farmec, de formula magica. Pentru a va inchipui cat de periculos poate fi un astfel de "cantec" sa ne amintim de celebrul cantec al sirenelor ce-i ducea la pierzare pe marinarii lui Ulise.
Descantecul are rostul de a trezi la realitate, de a indeparta efectele magice ale incantarii vrajitoresti, ale fermecarii.
Cateva lucruri sunt importante in legatura cu descantecele:
- Lucrarile magiei nu pot modifica datele fundamentale ale karmei (ursitei); de aceea, nici cele mai puternice descantece nu pot salva un om de la ce-i este predestinat, iar in cel mai bun caz se poate doar ameliora soarta omului.
- Nu se poate lupta nici prin descantece, nici prin alte mijloace magice, impotriva sanctiunilor Planului Divin (bataia lui Dumnezeu). In aceasta categorie intra si anumite boli karmice si prin urmare descantecele nu duc la vindecare.
- Ritualurile trebuie respectate cu strictete; in majoritatea cazurilor descantecele trebuie rostite in interiorul unui cerc magic. Trebuie respectata inlantuirea precisa intre rostirea descantecelor si anumite operatiuni magice. De asemenea, rostirea trebuie facuta exact, fiindca un singur vers modificat sau uitat distruge efectul intregului descantec. Magicienii initiati rostesc in soapta si foarte repede descantecele; dar nu-i obligatoriu. Cei noi in ale magiei o pot face cu voce tare, cu versurile rostite cat mai clar. La fel cum fiecare medicament este potrivit unei anumite boli, exista imens de multe descantece, fiecare fiind adaptat unui anumit farmec, unei anumite faceri magice ce trebuie de