Pentru ca au inceput deja caldurile specifice acestei perioade a anului, vom insista asupra unor lucruri pe care cu totii le cunoastem, dar e bine sa ni le reamintim. In perioada caniculara trebuie sa consumam trei litri de lichide pe zi. Insa important de precizat este care sunt acestea: apa simpla, apa minerala si sifon, ceai rece (ice-tea), compot rece, sucuri naturale. In nici un caz nu vom consuma doi-trei litri de bere sau un litru de vodca spunandu-ne ca in fond si astea tot lichide sunt. Vom evita asadar toate bauturile alcoolice ca berea, vodca, vinul (nici macar sprit de vara) si bauturile racoritoare chimice carora nu le vom da numele, dar care ne imbie pe toate trotuarele si terasele din frigidere rosii, albastre sau verzi. Daca sefii dvs. nu au montat in birourile in care va desfasurati activitatea aer conditionat, care pe canicula s-ar dovedi adevarat miracol si nu simplu moft, atunci sa aveti langa dvs. o sticla cu apa minerala in care ati pus inca de acasa cateva cuburi de gheata.
Nu va luati dupa acei care va recomanda ceaiuri sau dusuri fierbinti pentru a va racori, mizand pe faptul ca va va creste temperatura corpului si vi se va parea ca afara e mai racoare. Asa o fi dar veti transpira abundent, veti suferi o deshidratare masiva, veti ajunge la un dezechilibru hidric in organism, putand chiar sa lesinati. De ce sa ne supraincalzim corpul ca sa ni se para ca e frig afara, cand putem pur si simplu sa ne racorim cu un pahar cu apa rece?
Atentie la socul termic! Daca sunteti foarte infierbatati dupa o zi de lucru in care v-a batut soarele in cap, nu va aruncati in strand sau in cada cu apa rece pentru ca s-ar putea sa fie nevoie sa va scoata altii de acolo; puteti face infarct de miocard sau stop cardiac din cauza diferentei de temperatura. Intai stati putin la umbra sau plimbati-va prin casa pentru ca organismul sa aiba timp sa se t