Desi primul pas facut de noii patroni dupa preluarea unei societati este rentabilizarea prin programe de restructurare de personal, se pare ca mai exista si exceptii.
O astfel de situatie poate fi intalnita la Tomiris, unde, inainte de privatizare au fost disponibilizate aproximativ 300 de persoane. "Dupa ce societatea a fost xcuratatax din acest punct de vedere, se pare ca noii patroni au ajuns la concluzia ca mai au nevoie de personal", ne-a declarat Liviu Filipescu, directorul adjunct al Agentiei Judetene de Formare si Ocupare Profesionala. Noii patroni de la Tomiris au venit cu investitii importante in utilaje, conducerea societatii preconizand ca in cel mai scurt timp numarul salariatilor sa creasca simtitor.
Acelasi lucru s-a intamplat si la Scudas, societate ce are ca obiect de activitate fabricarea uneltelor de mina, constructii metalice si parti componente, fabricarea de buloane, suruburi, lanturi si arcuri, precum si a altor masini si utilaje agricole si forestiere, constructia si reparatia materialului rulant.
Potrivit afirmatiilor purtatorului de cuvant al Directiei Teritoriale Iasi a Fondului Proprietatii de Stat Edmond Roman, aceasta societate ar putea si ea sa treaca la angajari. "La preluarea societatii, noul patron si-a dat seama ca disponibilizarile facute ii afectau calculele, fiind nevoie, se pare, de un program de angajari si nu de unul de restructurari". FPS Iasi a vandut pachetul majoritar de actiuni de la Scudas (aproximativ 70%) in luna aprilie a acestui an firmei iesene Unif, contra unei sume de 7,998 miliarde lei, cu doua miliarde mai mult decat pretul de la care se pornise.
Mihai ANDREI
Desi primul pas facut de noii patroni dupa preluarea unei societati este rentabilizarea prin programe de restructurare de personal, se pare ca mai exista si exceptii.
O astfel de situatie poate fi intalnita la Tom